Racuchy z rodzynkami

Dziś miałam ochotę na coś słodkiego. Zaczęłam kombinować z produktami, które mam w domu. Oczywiście (prawie) zawsze mam mąkę i jaja, więc wybór był łatwy. Postanowiłam zrobić na słodko racuchy – ostatnio były naleśniki, więc to było zdecydowanie coś innego.

Zamiast jabłek dodałam rodzynki, których miałam aż nadmiar w domu, pozostałości z przygotowywania chleba z rodzynkami i sernika.

Wyszły tak pyszne, że nawet mój Mąż przed obiadem kilka podkradł;D Nie powiem – było to bardzo słodkie 😉 – pod każdym możliwym względem.

Zaczynamy!;D

Racuchy z rodzynkami
Racuchy z rodzynkami

Składniki: (wyszło 26 racuchów)

  • 3 szklanki mąki pszennej (te od herbaty 250 ml)
  • 2 szklanki wody
  • 200 g rodzynek
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • łyżka cukru trzcinowego
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dobrze wymieszaj by nie było grudek.

Smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Odsącz na papierowym ręczniku.

Podawaj posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury (a co;)

Życzę Wam smacznego słodkiego 😉 Mi pomogły, po kilku racuchach zostałam słodko zaspokojona;D

Jedna odpowiedź do “Racuchy z rodzynkami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.