RACUCHY

Kocham racuchy i już! Ciepłe, pulchne, które można oprószyć cukrem pudrem, dodać owoce, bakalie, ubóstwiam!

DZIŚ racuchy z jabłkami winnymi, rodzynkami pachnące słodkością, drożdżami i ciepłem domu! Wspaniałe, domowe:)

Ulubione racuchy podaję z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą, smaruję słodkim twarogiem, serkiem wiejskim, polewam miodem, syropem, dekoruję bakaliami lub wcinam posypane grubym cukrem. SMACZNEGO!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka, u mnie 2,0%
  • 30 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 300 g mąki pszennej + 5 sporych łyżek
  • 5 łyżek cukru białego lub trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru z wanilią, opcja
  • 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 3 średniej wielkości jabłka winne
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia racuchów lub miód, konfitura, serek

Przygotowanie:

W garnku podgrzewam lekko mleko i rozpuszczam w nim cukier, pokruszone drożdże i 5 sporych łyżek mąki, mieszam dokładnie i odstawiam na 15-20 minut aż drożdże zaczną pracować.

Do miski wsypuję przesiane 300 g mąki pszennej, wlewam mleko z drożdżami i wyrabiam drewnianą łyżką lekkie ciasto. W razie potrzeby dosypuje trochę mąki lub dodaje mleka. Dodaję rodzynki lub żurawinę.

Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałeczki. Dodaję je do ciasta, które odstawiam na 30 minut na bok.

Po 30 minutach rozgrzewam olej, smażę placki z dwóch stron na rumiano, odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję na słodko od razu, wręcz gorące, z chrupiącymi brzegami, domowe – SMACZNEGO!

Jedna odpowiedź do “RACUCHY”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.