Jak zawsze szybkie wykonanie – kształt nieważny, liczy się smak. A ten jest delikatny, mleczny i pachnący jabłkiem. Ciasto jest lekko lejące się, a więc mogą powstać z nich (także) idealne naleśniki. Ale dziś były racuszki. I to z jabłkiem, jutro z borówkami lub gruszkami. Może truskawki i syrop klonowy – czemu nie? Czekolada, bita śmietana i kokos też pasuje. Bawcie się smakami razem z najbliższymi, szczególnie dziećmi, smakujcie, do wyboru do koloru! Raz na jakiś czas można skusić się na takie małe co nieco 🙂
Wyśmienite śniadanie albo podwieczorek. A rodzina, dzieci? Zaserwujcie im je z różnymi dodatkami, a efekt pustego talerza murowany! 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 jabłko
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- papierowy ręcznik do odsączania racuszków
Przygotowanie:
- Jabłko umyj, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie składniki połącz w misce za pomocą ręcznej trzepaczki.
- Smaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, odsącz na papierowym ręczniku. Smakują na ciepło jak i na zimno.
(przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej; rozdz. Potrawy dla dzieci, s. 491).
Smacznego 🙂