Ragout warzywne z pastą curry i mleczkiem kokosowym

Dziś ragout (ragu), danie warzywne, ala gulasz, warzywa (w tym korzeniowe) duszone, pokrojone w kostkę i podduszone w sosie i pomidorach, delikatnie doprawione z dodatkiem pomidorów z puszki i mleczka kokosowego. Wszystko wykończone czerwoną pastą curry, świetny, świeży i zdrowy smak, uwierzcie! Wyśmienite danie, które podaję jako samodzielny obiad, z dodatkiem ziemniaków puree lub pieczywa, np. świeżo skrojonej bagietki lub chrupiących domowych grzanek. Polecam!

Ragout (ragu) warzywne z pastą curry, pomidorami i mleczkiem kokosowym

SKŁADNIKI:

  • 3 żółte papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cukinie
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ćwiartka selera
  • 1 ostra papryczka drobno posiekana
  • puszka 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • puszka mleczka kokosowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myję, pietruszkę, czosnek, cebulę i selera obieram.

Kroję wszystkie warzywa w niedużą kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażam cukinie, ostrą papryczkę, cebulę i czosnek. W dużym garnku na oliwie oddzielnie podduszam paprykę, pietruszkę i selera. Gdy lekko zmiękną wlewam pomidory z puszki oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem i miękką cukinią, mieszam do połączenia.

Wlewam do warzyw mleczko, dodaję pastę curry, doprawiam do smaku, dokładnie i delikatnie mieszam, doprawiam. Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.