Dziś ragout (ragu), danie warzywne, ala gulasz, warzywa (w tym korzeniowe) duszone, pokrojone w kostkę i podduszone w sosie i pomidorach, delikatnie doprawione z dodatkiem pomidorów z puszki i mleczka kokosowego. Wszystko wykończone czerwoną pastą curry, świetny, świeży i zdrowy smak, uwierzcie! Wyśmienite danie, które podaję jako samodzielny obiad, z dodatkiem ziemniaków puree lub pieczywa, np. świeżo skrojonej bagietki lub chrupiących domowych grzanek. Polecam!
Ragout (ragu) warzywne z pastą curry, pomidorami i mleczkiem kokosowym
SKŁADNIKI:
- 3 żółte papryki
- 1 czerwona papryka
- 2 cukinie
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- ćwiartka selera
- 1 ostra papryczka drobno posiekana
- puszka 400 g krojonych pomidorów z puszki
- puszka mleczka kokosowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myję, pietruszkę, czosnek, cebulę i selera obieram.
Kroję wszystkie warzywa w niedużą kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażam cukinie, ostrą papryczkę, cebulę i czosnek. W dużym garnku na oliwie oddzielnie podduszam paprykę, pietruszkę i selera. Gdy lekko zmiękną wlewam pomidory z puszki oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem i miękką cukinią, mieszam do połączenia.
Wlewam do warzyw mleczko, dodaję pastę curry, doprawiam do smaku, dokładnie i delikatnie mieszam, doprawiam. Smacznego 😉