Duszone kolorowe warzywa, smaczne i aromatyczne danie jarskie jednogarnkowe wywodzące się z kuchni francuskiej – prowansalskiej. Jest zdrowo, kolorowo, mocno warzywnie, pysznie – taki obiad przygotowany w większym garze może “służyć obiadowo” przez kilka dobrych dni 😉
Polecam jako samodzielne danie albo z chrupiącymi bagietkami zapiekanymi z lekkim musem z czosnku i soli. Danie można posypać tartym twardym ulubionym serem, obowiązkowo zaś coś zielonego – bazylia, natka, rukola. Pasuje i dodaje dodatkowych witamin.
Bomba witaminowa, którą przygotowuję kilkanaście razy w roku. Choć latem smakuje najlepiej – danie jest lekkie, a pomidory w sezonie są bardzo aromatyczne i “pomidorowe”. No ale 🙂
Fajne w tym daniu jest to, że możemy dowolnie modyfikować ilości ulubionych warzyw, niekoniecznie kurczowo trzymać się przepisu. I tak, choć trzymamy się czasem przepisu – z każdej ręki smakuje inaczej.
Inne pomysły na to danie? Jeśli je lekko zmodyfikujemy otrzymamy a la leczo – wystarczy wzbogacić danie o dodatkowe składniki jak mięso – kurzynę lub pokrojoną w kostkę pierś, fasolę groszek, kukurydzę, kilka przypraw, np.: kebab-gyros, majeranek, chili.
Gdy dodamy czarne oliwki, passatę, dużo ziół prowansalskich i mięso mielone (z indyka, wieprzowe) otrzymamy a la zupę meksykańską (także gęstą, smaczną i pożywną).
Ja – jak zawsze dodaję coś od siebie – znajdziecie tu kilka dodatkowych przypraw, w nieco inny też sposób przygotowywane danie. Warzywa przesmaża się oddzielnie, potem łączy, ja zaś zrobiłam to ciut inaczej. Jak? Przekonajcie się, smacznego już dziś!
SKŁADNIKI:
- 3 cukinie
- 2 bakłażany
- 4 cebule
- 5 pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 3 papryki zielone
- 2 papryki żółte
- opcjonalnie: szklanka 250 ml passaty + 3/4 szklanki wody
- przyprawy: bazylia, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, lubczyk – wszystko do smaku
- na życzenie mojego Męża: dodałam kilka cienkich talarków chilli cayenne
PRZYGOTOWANIE:
1. Po pierwsze: wszystkie warzywa dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, te co mają łupinki obierz.
Cebulę pokrój w cienkie piórka, paprykę w kostkę, czosnek posiekaj drobniutko.
Rada: Posiekany czosnek, a nie przeciśnięty przez praskę jest bardziej aromatyczny. A o to nam chodzi. Ma być aromatycznie, warzywnie i ziołowo. Zachęcająco..:-)
2. W głębszym – z grubszym dnem – garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę – jest najtwardsza, więc idzie na ogień pierwsza z kolorowych warzyw.
3. Wyżej wymienione warzywa dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, doprawiamy lekko przyprawami.
Rada: Nasza papryka ma być miękka, ale nadal lekko chrupiąca, gdy ją za bardzo przesmażymy to skórka się oddzieli, a tego nie chcemy, zrobi się taka lekka “papcia”.
4. Pomidory, bakłażany i cukinię kroimy w kostkę (nie za małą, nie za dużą).
Rada: Tak jak bakłażana nie obieraj cukinii ze skórki. Jest jadalna. Co do cukinii – w sklepie gdy ją wybierasz nie nakładaj do koszyka tych dużych, przerośniętych, ponieważ mogą być – jakby zdrewniałe i twardawe. Lepiej wybierać te średniej wielkości.
Na patelni rozgrzej oliwę, duś na niej cukinię, gdy zmięknie dodaj ją do garnka z papryką, potem na tej samej patelni przesmaż bakłażana, pomidory – i na życzenie – paprykę chilli, także, gdy zmiękną i wydobędą z siebie piękny zapach dodaj do warzyw w garnku. I teraz: duś pod przykryciem, mieszaj, doprawiaj do smaku.
Duś do miękkości kilkanaście minut, opcjonalnie dodaj passatę i wodę, smacznego 🙂
Oj dawno nie robiłam…dzięki za przypomnienie przepisu! 🙂