Ratatouille (Ratatuj)

Zdrowy posiłek na kilka dni. Za każdym razem odgrzewany smakuje coraz lepiej, czuć bardziej wyraziste smaki ziół i połączonych warzyw. Smaczne jednogarnkowe danie. Bagietka z masełkiem konieczna! Znam też osoby, które chętnie podają ratatouille z pieczonym i soczystym kurczakiem, proszę bardzo.

Składniki na ratatouille:

  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 3 cebule
  • 4 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • 500 g passaty, przecieru pomidorowego, krojonych pomidorów z puszki – chcecie, dodajcie więcej pomidorów
  • 500 ml wody
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • dużo ziół: lubczyk, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie ratatouille:

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieram.

Smażymy razem na oliwie: czosnek, cebulę i oczyszczoną z gniazd paprykę.

Na oddzielnej patelni pokrojone w kostkę cukinię i pomidory. Oddzielnie kostki bakłażana.

Następnie wszystko razem mieszamy w dużym garnku, dodajemy passatę, wodę, resztę składników, doprawiamy do smaku.

Można przełamać smak niewielką ilością octu, to wersja opcjonalna, dla tych co lubią.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.