Ratatouille

Ratatouille to pyszne warzywne danie kuchni francuskiej. Potrawa jednogarnkowa z aromatycznych warzyw. Ratatouille, ratatuj podaję z bagietką z masłem, bułką zwykłą lub chrupiącymi grzankami. Możesz je podać z pysznymi chlebkami naan. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowe ratatouille.

SKŁADNIKI:

  • 4 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 4 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g puszki pomidorów
  • sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra
  • 5 łyżek oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie ratatuj zaczynam od umycia wszystkich warzyw.

 

Obieram cebulę i czosnek. Warzywa kroję w średniej wielkości kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekam drobniutko. Możesz go też przecisnąć przez praskę.

Bakłażana myję i kroję wzdłuż dłuższej części, posypuję wewnętrzne strony solą i odstawiam na kilka minut aż warzywo się „spoci”. Po tym czasie wycieram je ręcznikiem papierowym i siekam w kostkę. Podsmażam na niewielkiej ilości oliwie.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy i przesmażam na niej posiekane w kostkę pomidory i cebulę w piórka. Doprawiam solą, pieprzem i lubczykiem. Gdy pomidory zmiękną wyłączam gaz.

W dużym garnku przesmażam na oliwie posiekaną w kostkę paprykę, gdy się lekko zeszkli dodaję posiekany czosnek, cukinię i podsmażonego wcześniej bakłażana. Przyprawiam słodką papryką i oregano. Gdy warzywa lekko zmiękną dodaję pomidory z cebulą z patelni oraz pomidory z puszki, doprawiam, gotuję na średnim ogniu kilka minut. Warzywa mają być miękkie, ale nadal zachować swoją jędrność.

Podaję z bagietką z masłem, bułką lub grzankami.

Smacznego.

3 odpowiedzi na “Ratatouille”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.