Ratatouille to pyszne warzywne danie kuchni francuskiej. Potrawa jednogarnkowa z aromatycznych warzyw. Ratatouille, ratatuj podaję z bagietką z masłem, bułką zwykłą lub chrupiącymi grzankami. Możesz je podać z pysznymi chlebkami naan. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowe ratatouille.
SKŁADNIKI:
- 4 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 zielone papryki
- 2 bakłażany
- 2 cukinie
- 4 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 400 g puszki pomidorów
- sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra
- 5 łyżek oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie ratatuj zaczynam od umycia wszystkich warzyw.
Obieram cebulę i czosnek. Warzywa kroję w średniej wielkości kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekam drobniutko. Możesz go też przecisnąć przez praskę.
Bakłażana myję i kroję wzdłuż dłuższej części, posypuję wewnętrzne strony solą i odstawiam na kilka minut aż warzywo się „spoci”. Po tym czasie wycieram je ręcznikiem papierowym i siekam w kostkę. Podsmażam na niewielkiej ilości oliwie.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy i przesmażam na niej posiekane w kostkę pomidory i cebulę w piórka. Doprawiam solą, pieprzem i lubczykiem. Gdy pomidory zmiękną wyłączam gaz.
W dużym garnku przesmażam na oliwie posiekaną w kostkę paprykę, gdy się lekko zeszkli dodaję posiekany czosnek, cukinię i podsmażonego wcześniej bakłażana. Przyprawiam słodką papryką i oregano. Gdy warzywa lekko zmiękną dodaję pomidory z cebulą z patelni oraz pomidory z puszki, doprawiam, gotuję na średnim ogniu kilka minut. Warzywa mają być miękkie, ale nadal zachować swoją jędrność.
Podaję z bagietką z masłem, bułką lub grzankami.
Smacznego.
Pychotka obiadek 🙂
Zjadłem taki obiadek w pracy – mmm… pycha! 🙂
🙂🙂