Ratatouille

Ratatouille to bardzo smaczny gulasz warzywny z dodatkiem ziół. To potrawa kuchni francuskiej, która przygotowana jest z aromatycznych, świeżych i kolorowych warzyw. W skład ratatuj wchodzą takie warzywa jak cukinia, bakłażan, kolorowe papryki, cebula i pomidory. Całość obsmażana jest na oliwie z dodatkiem czosnku i przypraw. Przyprawa przypomina leczo lub gulasz warzywny. Ratatouille (ratatuj) podaję najczęściej z bagietką z masłem lub chrupiącymi grzankami. Możesz je podać z pysznymi chlebkami naan, ryżem lub kaszą kuskus. Ratatuj może stanowić dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowe, zdrowe ratatouille, czyli pyszny, domowy gulasz warzywny.

Ratatouille to bardzo smaczny gulasz warzywny z dodatkiem ziół. To potrawa kuchni francuskiej, która przygotowana jest z aromatycznych, świeżych i kolorowych warzyw. W skład ratatuj wchodzą takie warzywa jak cukinia, bakłażan, kolorowe papryki, cebula i pomidory. Całość obsmażana jest na oliwie z dodatkiem czosnku i przypraw. Pyszny i zdrowy gulasz, który podasz z pieczywem, ryżem, a nawet z kopytkami. To super pomysł na zdrowy obiad.


SKŁADNIKI:

  • 4 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 bakłażan
  • 3 cukinie
  • 4 pomidory
  • 6 ząbków czosnku
  • 800 g pomidorów krojonych z puszki – 2 puszki po 400 g
  • sól, pieprz, oregano, tymianek, papryka słodka i ostra
  • 6 łyżek oliwy

Do podania: listki bazylii lub posiekana natka.

Porada. Oregano możesz pominąć lub/i zastąpić je wiekszą szczyptą ziół prowansalskich.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie ratatuj zaczynam od umycia wszystkich warzyw.

Z bakłażana odcinam końce, kroję w plastry, solę, odstawiam na bok na 20 minut, by puściły sok. Po tym czasie wycieram je ręcznikiem papierowym i siekam w kostkę.

Z cukinii odkrawam końce, przekrawam wzdłuż na pół. Każdą połówkę ponownie na pół, siekam w niezbyt cienkie ćwiartki.

Obieram cebulę i czosnek. Cebulę kroję w piórka lub w większą kostkę, czosnek siekam drobniutko. Czosnek możesz też przecisnąć przez praskę.

Umyte pomidory kroję w kostkę. Możesz je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, lecz nie jest to konieczne.

Na patelni rozgrzewam trzy łyżki oliwy i przesmażam na niej posiekane w kostkę pomidory, cebulę i czosnek. Smażę je na małej mocy palnika przez ok. 15 minut. Doprawiam solą, pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Po 15 minutach wyłączam palnik, patelnię odstawiam na bok.

W dużym garnku przesmażam na kolejnych trzech łyżkach oliwy posiekaną w kostkę paprykę.

Gdy papryka lekko się zeszkli dodaję bakłażana. Warzywa smażę przez 15 minut na średniej mocy palnika, często mieszam. Przyprawiam słodką papryką, tymiankiem i oregano. Gdy warzywa lekko zmiękną dodaję posiekaną cukinię. Smażę 5 minut.

Dodatek oregano można pominąć.

Dodaję pomidory z cebulą i czosnkiem z patelni oraz pomidory krojone z puszki, doprawiam. Całość gotuję na średnim ogniu kilkanaście minut. Warzywa mają być miękkie, ale nadal zachować swoją jędrność.

Warzywny gulasz podaję najczęściej z bagietką z masłem lub grzankami. Smakuje także z chlebkami naan lub kopytkami. To super dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs.

Przed podaniem danie udekoruj świeżo posiekaną natką lub listkami bazylii.

Smacznego

Ratatouille, czyli warzywny gulasz wywodzący się z Nicei

3 odpowiedzi na “Ratatouille”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *