Ratatouille

Przed świętami lekkie danie jarskie u nas powstało 😉 Dużo aromatycznych warzyw duszonych w jednym garnku z dodatkiem ziół to zdecydowanie zdrowa, warzywna potrawa na kilka dni. Moje smaki:) Obiad dla całej rodziny cieszy się dużym powodzeniem. Ratatouille, ratatuj podaję z bagietką z masłem, bułką zwykłą lub chrupiącymi grzankami. Kiedy ponosi mnie fantazja i chęć to dodaję papryczkę chili, całość posypuję tartym parmezanem, dekoruję natką, jest inaczej, ale równie pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 2 duże cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g puszki pomidorów
  • 3 pomidory
  • oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra, sól, pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Warzywa myję, cebulę i czosnek obieram. Warzywa kroję w średniej wielkości kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekam drobniutko.
  2. Bakłażana myję i kroję wzdłuż dłuższej części, posypuję wewnętrzne strony solą i odstawiam na kilka minut aż warzywo się “spoci”. Po tym czasie wycieram je ręcznikiem papierowym i siekam w kostkę. Podsmażam na niewielkiej ilości oliwie.
  3. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy i przesmażam na niej posiekane w kostkę pomidory i cebulę w piórka. Doprawiam solą, pieprzem i lubczykiem. Gdy pomidory zmiękną wyłączam gaz.
  4. W dużym garnku przesmażam na oliwie posiekaną w kostkę paprykę, gdy się lekko zeszkli dodaję posiekany czosnek, cukinię i podsmażonego wcześniej bakłażana. Przyprawiam słodką papryką i oregano. Gdy warzywa lekko zmiękną dodaję pomidory z cebulą z patelni oraz pomidory z puszki, doprawiam, gotuję na średnim ogniu kilka minut. Warzywa mają być miękkie, ale nadal zachować swoją jędrność.
  5. Podaję z bagietką z masłem, bułką lub grzankami.

Smacznego 🙂

3 odpowiedzi do “Ratatouille”

Pozostaw odpowiedź Zasmakuj Kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.