Rogaliki cynamonowe z konfiturą w kruszonce

Muszę przyznać, że na początku wydawało mi się, że drożdżówki czy pączki można tylko podziwiać i kupować w dobrych cukierniach, delektować się nimi z bliskimi w kawiarni… Dziś te, z pozoru trudne smakołyki robię z radością w domu. Choć wymagają trochę czasu, uwierzcie mi, każdy może je zrobić sam. Wspaniale smakują, cieszą oko postawione na paterze czekając na gości.

Polecam Wam poniższy przepis. Rogaliki są wdzięczne, można je dowoli faszerować ulubionym dżemem czy konfiturą. Ja zmieszałam domowy dżem jabłkowy z jagodami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 15 dag masła
  • szczypta soli i cynamonu
  • nadzienie:
  • szklanka konfitury z jabłek
  • szklanka konfitury z jagód i żurawiny
  • 2 łyżki kruszonki
  • łyżka sezamu i maku
  • 1 jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączyć, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryć folią. Gdy znacznie urośnie wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na około pół centymetra. Kroić na trójkąty. Nakładać łyżką farsz z jabłek i jagód z żurawiną, oprószyć cynamonem i brązowym cukrem. Formować kształtne rogaliki zaczynając od zwijania ciasta w szerszej części, posmarować jajkiem i posypać kruszonką z sezamem i makiem. Piec około pół godziny w temp. 180C.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.