Rogaliki drożdżowe z nutellą

Rogaliki drożdżowe z nutellą i lukrem to przepis bardzo uniwersalny. Przygotujesz je z rozmaitymi farszami, np. dżemem, puree owocowym, nadzieniem serowym. Ciasto na rogaliki jest bardzo plastyczne, zawiniesz z nich nie tylko rogaliki, także bułeczki oraz zawijane ciasto drożdżowe. Polecam przepis.

Rogaliki drożdżowe z nutellą


SKŁADNIKI NA ROZCZYN:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 średnie jajko
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g masła

DODATKOWO:

  • 1 jajko
  • krem nutella lub dżem

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub wody

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowuję rozczyn do rogalików. W dużej szklance lub pojemnym kubku mieszam dokładnie wszystkie składniki na rozczyn: rozkruszone drożdże, letnie mleko, po łyżce mąki i cukru, odstawiam na 10 – 15 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn z drożdży powinien znacznie zwiększyć swoją objętość, jeśli nie, poczekaj jeszcze kilka minut. Możesz lekko nagrzać piekarnik i tam wstawić zaczyn. Temperatura nie wyższa niż 26 stopni.

Przygotowuję ciasto. Do miski wsypuję i wlewam wszystkie składniki na ciasto, wlewam rozczyn. Mieszam ręką do 10 minut. Ciasto jest elastyczne. Odkładam je w ciepłe miejsce pod przykryciem na pełną godzinę. Możesz je wstawić do nagrzanego piekarnika, tak jak wcześniej zaczyn z drożdży.

Po godzinie wyjmuję miskę. Ciasto jeszcze raz krótko wyrabiam. Dzielę na dwie części. Każdą po kolei rozwałkowuję na kształt dużego koła. Średnica i grubość ciasta zależy już tylko od Ciebie.

Rozwałkowane ciasto kroję na pół, każdą połówkę znów na pół. Kroję do momentu powstania 8 kawałków – trójkątów.

Na każdy nakładam łyżeczkę nutelli. Zwijam zaczynając od szerszej części aż do cieńszego rogu, zawijam końce lekko do środka formując kształt rogalika.

Mi wyszło 16 rogalików, ale wszystko zależy od tego jak cienko rozwałkujesz ciasto.

Piekarnik ustawiam na program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Rogaliki piekę ok. 15 minut w temp. 180 st. C.

Wystudzone dekoruję lukrem. W szklance cukru pudru mieszam 2 łyżki soku z cytryny lub wody. Mieszam energicznie aż do powstania gładkiej i szklistej masy. Polewam rogaliki w paseczki cienką strużką lukru.

Smacznego.

Rogaliki drożdżowe z nutellą

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.