Rogaliki z 3 składników

Wyjątkowo kruche i pyszne rogaliki przygotowane z 3 składników, które zazwyczaj masz w domu. Prosty przepis, szybkie wykonanie i dowolne nadzienie do rogalików to atuty tego pomysłu na mini deser. Zapraszam po sprawdzony przepis na rogaliki ze słodkim twarogiem.

Rogaliki z 3 składników


SKŁADNIKI:

  • 440 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 200 g śmietany 18 %

SKŁADNIKI NA NADZIENIE SEROWE:

Dodatkowo: 1 małe jajko do wysmarowania rogalików. Możesz zastąpić je 1 żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością mleka.


Porady do przepisu:

Mąkę pszenną do przepisu wybierz uniwersalną lub tortową.
Polecam prawdziwe masło bez zamienników typu margaryna, mixy tłuszczowe.
Masło wyjmij z lodówki na 40 minut przed szykowaniem rogalików.
Nadzienie serowe możesz zastąpić marmoladą, dżemem, powidłami, przecierem owocowym, podobnym np. do farszu jabłkowego do szarlotki albo kremem typu nutella.
Rogaliki przed pieczeniem smarujesz jajkiem, możesz je dodatkowo posypać cukrem, mielonymi orzechami lub kruszonką.


PRZYGOTOWANIE:

W misce połącz składniki: mąkę pszenną, posiekane, delikatnie miękkie masło oraz śmietanę.

Gdy wyrobisz gładkie ciasto owiń je w folię spożywczą i wstaw na 1,5 godziny do lodówki.

Przed końcem upływającego czasu możesz powoli zacząć szykować twarogowe nadzienie.

Do miski włóż twaróg, rozdrobnij dokładnie widelcem, dodaj cukier z wanilią oraz żółtko. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.

Ciasto wyjmij z lodówki, podziel je na 3 części. Każdą część wyrób na kształt kuli i rozwałkuj na stolnicy podsypując mąką. Przetnij ciasto na pół, następnie znów na pół, tak by powstały cztery duże trójkąty, następnie każdy trójkąt przetnij ponownie na pół, tworząc w ten sposób osiem trójkątów.

Na każdy kawałek nałóż łyżeczkę serowego nadzienia. Zwiń w rulonik zaczynając od szerszej podstawy. Na końcu wywiń oba wystające końce ku dołowi nadając kształt rogalika.

Postępuj tak z resztą ciasta. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego posmaruj roztrzepanym jajkiem. Polecam użyć do tego silikonowego pędzelka.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Rogaliki wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz około 20 – 25 minut.

Po upieczeniu możesz od razu wyjąć rogaliki z piekarnika i piec kolejną turę.

Gotowe posyp cukrem pudrem, polej polewą czekoladową, lukrem lub polewą z białej czekolady.

Smacznego.

7 odpowiedzi do “Rogaliki z 3 składników”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.