Rogaliki z 3 składników

Niezwykle kruche i maślane rogaliki z nadzieniem twarogowym, przygotowane z trzech składników, które zazwyczaj mamy w domu. Prosty przepis, szybkie wykonanie i dowolne nadzienie do rogalików to atuty tego pomysłu na mini deser. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, elastyczne. Mini rogaliki przed pieczeniem posypać możesz kruszonką. Rogaliki po upieczeniu możesz polukrować, polać polewą czekoladową, udekorować tartymi orzechami.. Równie ciekawie jest z nadzieniem: słodki twaróg możesz zastąpić konfiturą, dżemem, powidłami, nutellą.. Pomysłów na urozmaicenie podstawowego przepisu na domowe i kruche rogaliki jest wiele. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na rogaliki ze słodkim twarogiem oraz kilka porad.

Rogaliki z 3 składników


SKŁADNIKI:

  • 440 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 200 g śmietany 18 %

SKŁADNIKI NA NADZIENIE SEROWE:

Dodatkowo: 1 małe jajko do wysmarowania rogalików. Możesz zastąpić je 1 żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością mleka.


Porady do przepisu:

Mąkę pszenną do przepisu wybierz uniwersalną lub tortową.
Polecam prawdziwe masło bez zamienników typu margaryna, mixy tłuszczowe.
Masło wyjmij z lodówki na 40 minut przed szykowaniem rogalików.
Nadzienie serowe możesz zastąpić marmoladą, dżemem, powidłami, przecierem owocowym, podobnym np. do farszu jabłkowego do szarlotki albo kremem typu nutella.
Rogaliki przed pieczeniem smarujesz jajkiem, możesz je dodatkowo posypać grubym cukrem, mielonymi orzechami lub kruszonką.


PRZYGOTOWANIE:

W misce połącz podstawowe składniki na rogaliki: 440 g mąki pszennej, 250 g posiekanego, delikatnie miękkiego masła oraz 200 g śmietany.

Szybko zagnieć ciasto w całość.

Gdy wyrobisz gładkie ciasto, utwórz kształt kuli, owiń je w folię spożywczą i wstaw na 1,5 godziny do lodówki.

Przed końcem upływającego czasu, w którym surowe ciasto jest w lodówce, zacznij szykować twarogowe nadzienie do rogalików.

Do miski włóż 250 g twarogu, rozdrobnij dokładnie widelcem, dodaj dwie łyżki cukru z wanilią oraz wbij jedno żółtko. Dokładnie wymieszaj. Farsz odstaw na bok.

Kulę ciasta wyjmij z lodówki, podziel ją na trzy części. Każdą część wyrób na kształt kuli i rozwałkuj na stolnicy podsypując mąką. Przetnij ciasto na pół, następnie znów na pół, tak by powstały cztery duże trójkąty, następnie każdy trójkąt przetnij ponownie na pół, tworząc w ten sposób osiem trójkątów.

Na każdy kawałek nałóż łyżeczkę serowego nadzienia. Zwiń w rulonik zaczynając od szerszej podstawy. Na końcu wywiń oba wystające końce ku dołowi nadając kształt rogalika.

Postępuj tak z resztą ciasta. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego posmaruj roztrzepanym jajkiem. Polecam użyć do tego silikonowego pędzelka.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Rogaliki wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz około 20 – 25 minut.

Po upieczeniu możesz od razu wyjąć rogaliki z piekarnika i piec kolejną turę.

Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem, polej polewą czekoladową, lukrem lub polewą z białej czekolady.

Polukrowane rogaliki można posypać dodatkowo tartymi lub drobno posiekanymi orzechami.

Kruche i maślane rogaliki to niezwykle pyszny mini wypiek do kawy.

Smacznego.

7 odpowiedzi na “Rogaliki z 3 składników”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *