Rogaliki z ciasta francuskiego

Rogaliki z ciasta francuskiego to super pyszne i proste, chrupiące rogaliki z dowolnym słodkim farszem. Przygotowanie jest banalnie proste i błyskawiczne. Zapraszam po sprawdzony i szybki przepis na rogaliki z dwóch składników, które sprawdzą się jako szybki deser do kawy lub kubka kakao.

SKŁADNIKI:

  • 1 płat ciasta francuskiego – 275 g
  • marmolada, nutella lub kostki czekolady
  • do oprószenia cukier puder
  • 1 małe jajko do wysmarowania rogalików przed pieczeniem

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki i od razu zaczynam kroić je na trójkąty.

Na każdy trójkąt nakładam łyżeczkę marmolady, nutelli lub kosteczkę czekolady. Zwijam w rulony ku węższemu końcowi, tworząc na końcu kształt rogalika (zawijam końce ku środkowi).

Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem.

Piekę je w temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu przez około 18 minut, do ładnego złotego koloru. Wstawiam je na środkową półkę piekarnika.

Gotowe oprószam cukrem pudrem.

Smacznego.

3 odpowiedzi na “Rogaliki z ciasta francuskiego”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *