Rogaliki z jagodami w kakaowym lukrze ze skórką mandarynki

Rogaliki, te domowe zawsze smakują najlepiej! Wiem o tym odkąd przygotowuję je dla domowników. Do tego wcale nie trzeba wiele trudu, by wyczarować takie słodkości. Ciasto na rogaliki jest uniwersalne, dodajcie ulubione sezonowe owoce, konfitury, dżemy. Zamiast lukru można drożdżówki posypać kruszonką, która po upieczeniu będzie smakowicie chrupać 😉

Dziś rogaliki z jagodami w kakaowym lukrze (pasuje idealnie!), który świetnie komponuje się z aromatem skórki z mandarynki. Do kawy czy kakao na drugie śniadanie lub deser idealne! 🙂

Składniki:

  • ciasto:
  • 3 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 15 dag masła
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • szklanka jagód
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka z 2 mandarynek
  • cukier puder:
  • 2 łyżki cukru pudru i łyżka wody
  • łyżka kakao
  • dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączyć, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryć folią. Gdy znacznie urośnie wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na około pół centymetra. Kroić na trójkąty. Nakładać łyżką farsz z jagód, oprószyć gałką muszkatołową i cukrem pudrem. Formować kształtne rogaliki zaczynając od zwijania ciasta w szerszej części, posmarować jajkiem. Piec około pół godziny w temp. 180C. W miseczce rozrobić wodę z cukrem pudrem, dodać kakao, wyrobić gładki lukier bez grudek. Po upieczeniu rogaliki wyjąć, polać kakaowym lukrem i posypać startą skórką z mandarynki.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.