Rogaliki z konfiturą jagodową

Miały być rogaliki, powstały różne kształtne słodkie bułeczki z nadzieniem w środku. Nie mogłam się oprzeć, by nie zlepiać z nich różnych fantazyjnych kształtów, ciasto było wdzięczne a ja miałam w głowie mnóstwo pomysłów.

Wyszło fajnie:) A czemu od rana pichcę słodkości? Otóż…

dziś są urodziny naszego kolegi, postanowiłam więc uraczyć go czymś słodkim, smacznym i (koniecznie!) domowym. Wiem, że nie pogardzi słodkim małym co nie co:) Zresztą, nie bez powodu poszłam w tym kierunku…:)

W zasadzie to powinny nazywać się Rogaliki dla Wojtka, ale z konfiturą jagodową też brzmi dobrze (i smakuje). Możecie z powodzeniem zastąpić konfiturę jagodową innym słodkim nadzieniem – do ciasta pasują różne farsze, nawet warzywne czy mięsne (tak tak!). Zatem do dzieła i smacznego już dziś! 🙂

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 7 dag masła
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • łyżka brązowego cukru / ewentualnie białego jak nie macie

nadzienie: 250 dag konfitury jagodowej

do posmarowania: 1 żółtko

lukier cynamonowy: szklanka cukru pudru + 3 łyżki wody (opcjonalnie sok z cytryny / mleko) + szczypta cynamonu (mniam mniam!:*)

Przygotowanie:

  • drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, zostawiamy na 5-10 minut;
  • mąkę siekamy z masłem, dodajemy drożdże i resztę składników na ciasto, wyrabiamy aż odejdzie od ręki; w razie potrzeby dodajemy mąki;
  • odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem, by urosło;
  • po tym czasie rozwałkujemy cienko, wycinamy kółka (zasada jak na pierogi) i faszerujemy, zlepiamy, smarujemy żółtkiem;
  • pieczemy w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut.

(przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki Magdy Gessler “Smaczna Polska“).

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.