ROGALIKI Z KONFITURĄ JAGODOWĄ

Ciekawy przepis na pyszne i mięciutkie rogaliki z konfiturą jagodową. Można je przygotować z dowolną konfiturą lub dżemem, nawet nutellą lub masłem orzechowym. Świetnie smakują polane domowym lukrem, np. cytrynowym. Polecam mój sprawdzony przepis na rogaliki domowe.

SKŁADNIKI:

  • 10 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • łyżka brązowego/białego cukru

Dodatkowo: 250 g konfitury lub dżemu jagodowego oraz 1 żółtko do posmarowania rogalików

Składniki na lukier cynamonowy: szklanka cukru pudru + 3 łyżki wody (soku z cytryny lub mleka) + opcjonalnie szczypta cynamonu


PRZYGOTOWANIE:

  • Drożdże kruszymy, rozpuszczamy w ciepłym mleku, zostawiamy na 5-10 minut.
  • Mąkę siekamy z masłem, dodajemy rozczyn z drożdży i resztę składników na ciasto, wyrabiamy aż odejdzie od ręki; w razie potrzeby dodajemy nieco więcej mąki.
  • Ciasto odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce, pod przykryciem, by urosło.
  • Po tym czasie rozwałkujemy cienko, wycinamy kółka (najlepiej szklanką), nakładamy łyżeczkę konfitury lub dżemu, zlepiamy i smarujemy żółtkiem.
  • Odstawiamy na blat z wyposażenia piekarnika wyłożony papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temp. 180 st. C bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 20-25 minut.

Smacznego 🙂


Źródło: “Smaczna Polska“, M. Gessler, z moimi zmianami.

2 odpowiedzi do “ROGALIKI Z KONFITURĄ JAGODOWĄ”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.