Faszerowana suszonymi pomidorami i serem pierś z indyka, zawijana rolada. Delikatna, soczysta, aromatyczna. Podałam ją z kaszą i surówką z pora. Mięso jest delikatne w tej wersji, więc polecam ostrzejsze surówki, ta z porem nadała się idealnie. Taką pierś można faszerować dowolnie – rozmaitymi rodzajami serów, np. mozzarellą, fetą, pleśniowymi, dodać pieczarki, paprykę, ogórki kiszone, świeże liście szpinaku, inne warzywa, nawet marynowane. Będzie czas, poeksperymentuję na pewno.
Rolada okazała się strzałem w dziesiątkę na obiad w tygodniu, powtórzę drobiowy wypiek w innej konfiguracji smakowej. Można podać ją (pokrojoną w plastry oczywiście) i skropioną dodatkowo sosem np. z ziemniakami – z wody, pieczonymi, smażonymi, puree, kopytkami odsmażanymi i wszelakimi surówkami. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 filet z indyka 800 g
- kilka plastrów szynki dojrzewającej, u mnie delikatnie porwane kawałki zwykłej
- kilka suszonych pomidorów + trochę oleju z zalewy
- 4 plastry żółtego sera, np. tylżycki
- 4 łyżki wody
- sól, pieprz
- potrzebne będą także wykałaczki, u mnie 6 sztuk
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Mięso myję, lekko suszę, odkrawam polędwiczkę jeśli jest (wykorzystuję ją na kotlety lub nuggetsy), układam mięso na desce, przykrywam folią i lekko tłuczę. Solę i pieprzę z obu stron.
Na mięso układam plastry lub kawałki sera oraz suszone pomidory (kilka). Zwijam w roladę ścisło, spinam wykałaczkami. Polewam mięso olejem z suszonymi pomidorów, pieprzę dodatkowo wierzch i układam na nim plastry wędliny.
Roladę układam w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu (na środkowej półce piekarnika). Podlewam 4 łyżkami wody. Piekę roladę 40 minut 2 razy przez ten czas polewając mięso powstałym sosem.
pyszne mięsko:)
Dziękuję, jest pyszne i szybko zniknęło 😋 Pozdrawiam 😘
Fajny pomysł na obiad;). Zabieram przepis!
Krysiu – zabieraj i piecz 😉 życzę smacznego i dziękuję za odwiedziny 😘