Roladki serowo-ziołowe z ciasta francuskiego

Szybka i smaczna przekąska, zadowoli każdego, pięknie się prezentuje. Idealna na wspólne wieczory ze znajomymi. Smaczna serowa przekąska w ciągu dnia, do pracy. Na ciepło lub na zimno. Roladki z sosem pomidorowym i wędliną serowo-ziołowe z delikatnym posmakiem ziół i ostrej papryki. Pasują do nich różne salsy, dipy, sosy zimne, przed podaniem udekorujcie czymś świeżym zielonym, powstanie apetyczny kontrast.

Świetnie prezentują się także majonezowe z tartym parmezanem i oliwkami albo szpinakiem i łososiem. Spróbujcie!

Ciasto francuskie można dosłownie wszystkim faszerować, co oznacza że za każdym razem możecie przygotować inną przekąskę i zaskoczyć smakiem siebie i innych 🙂

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • kilka plastrów wędliny
  • tarty żółty ser
  • 1 małe jajko
  • mielona ostra papryka
  • bazylia, zioła prowansalskie, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, rozsmarować na nim koncentrat, nałożyć kilka plastrów wędliny i tarty ser, posypać ziołami i pieprzem (ostra papryka na wierzch).
  2. Ciasto zwijać wzdłuż dłuższych stron ku sobie, do środka, równo, powstaną na końcu dwa rulony obok siebie.
  3. Roztrzepać w miseczce jajko, rozsmarować na roladkach, posypać ostrą papryką. Kroić na nieduże kawałki. Układać na papierze do pieczenia.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez około 20 minut do zrumienienia się. Gotowe!

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.