Roladki z sera i szynki z pastą jajeczną z ogórkami małosolnymi

Oprócz tego, że bardzo ładnie się prezentują to także bardzo smakują. Takie klasyczne smaki, dość proste połączenia zawsze się sprawdzają. I najczęściej tego typu produkty mamy w lodówce. Aczkolwiek… ogórek małosolny – sezonowo. Ale można zastąpić go w tej przekąsce świeżym, kiszonym bądź konserwowym ogórkiem, nawet pomidorem czy papryką. Każdy z tych warzyw pasuje do jajek, więc będzie dobrym dopełnieniem takich domowych przekąsek.

Roladki to taki rodzaj przekąski, do której możecie użyć różnych farszów. Zrobiłam je z tego co akurat było w lodówce. Chwilę potem okazało się, że wszystko do siebie pasuje i niczego jej nie brakuje. A to mnie bardzo ucieszyło. Bez dodatkowego wychodzenia z domu i zakupów przekąska gotowa. W mig. I ten smak..

Takie roladki są ciekawą przekąską na raz, udekorujcie ją świeżą natką, koperkiem, ogórkiem, kosteczkami czerwonej papryki, dla kontrastu. Z pewnością jakich nie użyjecie farszów przekąska będzie prezentować się i smakować bardzo dobrze. Bawcie się smakami i zaskoczcie swoich najbliższych.

20170402_094538

Składniki na roladki:

  • kilka plasterków sera w kształcie prostokąta
  • kilka plasterków (tyle samo co sera) szynki, kawałki mają być mniejsze od sera, tak by się w nim schowały

Składniki na farsz:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka ketchupu pikantnego
  • łyżeczka chrzanu
  • ogórek małosolny
  • świeżo zmielony pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy farsz: jajka kroimy drobno i wrzucamy do miseczki, dodajemy ketchup i chrzan, mieszamy.
  2. Ogórka kroimy drobniutko w kosteczkę, dodajemy do farszu, przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Na blacie rozkładamy plastry żółtego sera i układamy na nich plastry szynki. Nakładamy płasko farsz na jedną połówkę roladki i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  4. Odstawiamy do lodówki do stwardnienia. Po godzinie kroimy w dowolnej grubości roladki, dekorujemy. Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.