Roladki z szynki i papryki

Kolejna propozycja imprezowa lub po prostu smaczna i szybka przekąska w ciągu dnia. Na jeden kęs:)

Paprykę możecie zastąpić ogórkiem – świeżym, kiszonym, konserwowym lub tartymi pieczarkami – próbowałam, będą smaczne.

Można je maczać w dipach, udekorować natką pietruszki, koperkiem, różnymi kiełkami, podać na liściach sałaty czy rukoli. Ma być kolorowo i kusząco!

 

Składniki:

  • 6 plastrów szynki eksportowej Krakusa – jest prostokątna i idealnie nadaje się do takiej przekąski zwiniętej w rulon
  • 6 plastrów żółtego sera – ma być wielkości 3/4 szynki, łatwiej się zwija i ser nie odstaje
  • 3 -4 łyżki serka naturalnego gęstego
  • 6 podłużnych paseczków czerwonej papryki – szerokość około 2 cm
  • 2 – 3 łyżki posiekanego drobno koperku
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Plastry wędliny układam na blacie, smaruję serkiem, posypuję skrojonym koperkiem i układam na nie żółty ser oraz paprykę, zwijam ciasno w rulon.

Zwinięte roladki odłóżmy na godzinę – trzy do stężenia do lodówki.

Po tym czasie kroimy na kawałki – z jednego rulona wyszły mi cztery kawałeczki – cztery kęsy:-) Łącznie to już niezła przekąska dla kilku osób;)

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.