Roladki z tortilli z serem, papryką i sałatą

Szybkie wykonanie, smaczna przekąska, do tego kolorowa i zdrowa.

Przygotowałam je na wspólny wieczór z Mężem, który jest moim największym kulinarnym fanem – jak Go nie rozpieszczać? 🙂 Dla nas było akurat, ale proporcje i składniki możecie dowolnie modyfikować w zależności na ile macie ochotę czy ile planujecie gości – jeśli ma być to przekąska imprezowa 🙂

Dodałam do tortilli  serek z dodatkiem przypraw i natką pietruszki, połączyłam ze świeżą papryką, a wszystko to przykryłam sałatą maślaną. Tortille dodatkowego aromatu zawdzięczają suszonymi pomidorom z zalewy, które drobniutko posiekałam. Reszta to zgrabne zawinięcie tortilli i pokrojenie jej – pokroiłam na skośne kawałki “na dwa kęsy”, możecie je dowolnie pokroić, nawet w kwadraty, prostokąty, wedle życzenia. Możecie zamiast serka dodać tarty żółty ser czy parmezan i podpiec lekko w piekarniku, by je podgrzać.
Bo można jeść je (także tą wersję) lekko ciepłe przygrzane w piekarniku lub na zimno.
Wspaniałym dodatkiem będą domowe sosy: aioli, pomidorowy, salsa meksykańska, quacamole, pesto…tak bez końca.

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 125 g serka Philadelphia
  • 1 łyżka serka naturalnego
  • łyżka świeżej i drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 suszone pomidory drobno pokrojone
  • 1 mała czerwona papryka lub połowa dużej pokrojona w drobną kostkę
  • 8 liści sałaty maślanej
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku

Sposób przygotowania:

  • w miseczce mieszamy oba serki, dodajemy suszone pomidory, natkę i przyprawiamy
  • placki rozkładamy na blacie, smarujemy równomiernie przygotowanym sosem, posypujemy papryką, rozkładamy równomiernie sałatę, zwijamy w rulony, kroimy skośnie na kawałki i układamy na talerzu, paterze, smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.