Roladki z tortilli zapiekane z serem w sosie pomidorowym

Cieplutkie i rozpływające się w ustach roladki z tortilli. Pachnące wędzonym serem z dodatkiem parmezanu. Aby nie było tak monotonnie/serowo dodałam ostry pomidorowy sos. Możecie zastąpić go łagodnym sosem pomidorowym, jeśli nie za bardzo przepadacie za ostrymi smakami (ja od czasu do czasu pozwalam sobie na coś ostrego). Ten pasuje, bo smacznie przełamuje smaki gotowych tortilli. Miało być prosto, szybko i smacznie. Takie też okazało się to danie. A raczej przekąska, która szybko zniknęła z naszego stołu. Wyszło pysznie 🙂

Taką przekąskę można wcinać też na zimno, choć na ciepło rozpływający się w ustach ser to coś niezastąpionego…

Podaję składniki na dwie – trzy osoby do “pochrupania”, dowolnie możecie modyfikować i zwiększać składniki.

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 8-10 plastrów wędzonego żółtego sera – użyłam Boryny (Ceko)
  • 2 łyżki tartego parmezanu

sos pomidorowy:

  • 2 pomidory bez skórki
  • kilka kropel/ek tabasco – według upodobań
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie do smaku
  • pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

1. Pomidory kroimy w kostkę i przecieramy przez sito. Następnie przyprawiamy do smaku., dodajemy tabasco.

2. Tortille smarujemy sosem pomidorowym.

3. Rozkładamy na nich plastry sera, tak by przykryły sos pomidorowy i pokryły równomiernie tortille.

4. Tortille zwijamy w rulony i kroimy w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy tartym parmezanem.

5. Zapiekamy w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez ok. 10 minut lub do czasu kiedy zobaczycie, że ser się roztopił, a tortille z zewnątrz nabrały delikatnego kolorku.

Gotowe!

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.