Rosół drobiowo-wołowy

Jedna z najlepszych zup serwowana w naszym domu. Klasyczny, długo, wolno gotowany rosół z dużą ilością lubczyku i włoszczyzny. Podany wyjątkowo z makaronem gwiazdki – idealny dla dzieci. Esencjonalny, domowy, na drobiu i kawałku wołowiny. Za każdym razem, w innym domu smakuje inaczej. Na drugi dzień można dodać przetarte świeże pomidory, passatę lub koncentrat i zrobić szybką pomidorową. Na taki rosół zawsze znajdzie się głodny.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg wołowiny – szponder lub pręga
  • 1/2 kg kurczaka, ćwiartki, podudzia
  • cebula
  • przyprawa vegeta natur, łyżeczka lubczyku, świeżo zmielony pieprz
  • pęczek włoszczyzny: 1/2 selera, 1 por, 3 marchewki, 2 pietruszki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziarnistego pieprzu
  • mały pęczek natki
  • makaron gwiazdki lub tradycyjnie nitki
  • koper lub natka do podania

PRZYGOTOWANIE:

Połówki cebuli upiecz na suchej patelni lub opal nad gazem.

Mięso umyj, włóż do garnka i zalej zimną wodą tak, by w całości przykryło mięso. Dodaj cebulę, obrane warzywa i kilka ziaren pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj 2 łyżki vegety natur oraz mały pęczek natki. Powoli podgrzewaj tak, aby przez dłuższy czas nie dopuścić do zagotowania.

Kilkakrotnie zdejmij łyżką cedzakową powstającą na powierzchni pianę. Wsyp łyżeczkę lubczyku suszonego. Rosół gotuj na maleńkim ogniu przez 3 do 5 godzin, co jakiś czas dolewając odrobinę zimnej wody. Zupę podawaj z makaronem.

Smacznego 🙂

Inspiracja: Książka Gotuję z Lewiatanem, 2018.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.