ROSÓŁ DROBIOWO-WOŁOWY

Jedna z najlepszych zup serwowana w naszym domu. Klasyczny, długo, wolno gotowany rosół z dużą ilością lubczyku i włoszczyzny. Esencjonalny, domowy, na drobiu i kawałku wołowiny. Za każdym razem smakuje inaczej. Na drugi dzień można dodać przetarte świeże pomidory, passatę lub koncentrat i zrobić szybką pomidorową. Na taki rosół zawsze są chętni!

Rosół drobiowo-wołowy


SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg wołowiny – szponder lub pręga
  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • pęczek włoszczyzny: 1/2 selera, 1 por, 3 marchewki, 2 pietruszki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • mały pęczek natki pietruszki
  • lubczyk, pieprz, sól
  • opcja: łyżeczka vegety natur
  • do podania: makaron krótki: gwiazdki, nitki, młode ziemniaki, lane kluski, koper

PRZYGOTOWANIE:

Połówki cebuli usmaż na suchej patelni lub opal nad gazem.

Mięso umyj, włóż do garnka i zalej zimną wodą tak, by w całości przykryło mięso. Zagotuj, zdejmij szumowiny. Zmniejsz ogień. Dodaj cebulę, obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, vegetę, lubczyk oraz mały pęczek natki. Gotuj na mniejszym ogniu przez kilka godzin pod lekko uchyloną pokrywką.

Na końcu – w razie potrzeby – dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z makaronem, ziemniakami i koprem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.