Jedna z najlepszych zup serwowana w naszym domu. Klasyczny, długo, wolno gotowany rosół z dużą ilością lubczyku i włoszczyzny. Esencjonalny, domowy, na drobiu i kawałku wołowiny. Za każdym razem smakuje inaczej. Na drugi dzień można dodać przetarte świeże pomidory, passatę lub koncentrat i zrobić szybką pomidorową. Na taki rosół zawsze są chętni!
Rosół drobiowo-wołowy
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg wołowiny – szponder lub pręga
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 1 duża cebula
- pęczek włoszczyzny: 1/2 selera, 1 por, 3 marchewki, 2 pietruszki
- 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- mały pęczek natki pietruszki
- lubczyk, pieprz, sól
- opcja: łyżeczka vegety natur
- do podania: makaron krótki: gwiazdki, nitki, młode ziemniaki, lane kluski, koper
PRZYGOTOWANIE:
Połówki cebuli usmaż na suchej patelni lub opal nad gazem.
Mięso umyj, włóż do garnka i zalej zimną wodą tak, by w całości przykryło mięso. Zagotuj, zdejmij szumowiny. Zmniejsz ogień. Dodaj cebulę, obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, vegetę, lubczyk oraz mały pęczek natki. Gotuj na mniejszym ogniu przez kilka godzin pod lekko uchyloną pokrywką.
Na końcu – w razie potrzeby – dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z makaronem, ziemniakami i koprem.
Smacznego 🙂