Rosół drobiowy

Pyszny i tradycyjny rosół drobiowy z dodatkiem włoszczyzny, goździków, opalanej cebuli i pęczka natki pietruszki. Rosół długo gotowany na wolnym ogniu nie ma sobie równych. Gotowy rosół jest bazą do wielu innych dań, np. zupy pomidorowej, gulaszy, sosów, a nawet risotto. Rosół podaję ze świeżo posiekanym koperkiem lub natką. Idealnym dodatkiem do rosołu będzie krótki makaron, szczególnie nitki lub młode ziemniaki. Zapraszam po sprawdzony przepis na idealny rosół drobiowy.

SKŁADNIKI:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ¼ selera
  • kawałek pora – jasna część
  • 3 goździki, 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, szczypta lubczyku
  • 1,5 l wody

Do podania: świeży koper lub natka, makaron nitki, młode ziemniaki

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję, układam w garnku. Włoszczyznę obieram.

Pęczek natki myję pod zimną, bieżącą wodą.

Cebule obieram, kroję na pół i smażę na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Cebule możesz także podpiec w piekarniku.

W garnku z mięsem układam włoszczyznę, mocno zarumienioną cebulę oraz pęczek natki, zalewam zimną wodą, tak by delikatnie przykryła mięso i warzywa, dodaję liście, goździki i kulki ziela angielskiego.

Zupę doprowadzam do lekkiego wrzenia, zbieram szumowiny i ustawiam małą moc palnika. Rosół delikatnie gotuje przez ok. 3-4 godziny. Po tym czasie przyprawiam go do smaku solą, pieprzem i szczyptą lubczyku.

Rosół drobiowy podaję ze świeżo skrojonym koperkiem, plastrami marchwi i makaronem.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.