ROSÓŁ DROBIOWY

Tradycyjny, esencjonalny, długo gotowany na wolnym ogniu, na kawałkach kury, z dużą ilością włoszczyzny, goździków, opalanej cebuli i pęczka natki pietruszki. Gorący rosół podaję ze świeżo skrojonym koperkiem, pszennymi nitkami, mocno przyprawiam pieprzem. Rosół jest idealny na kilka dni, rozgrzewa, dodaje energii, wracam przy nim do wspomnień dzieciństwa, każdy go zna!

Jeśli planuję przygotować z niego zupę pomidorową to podwajam składniki. I tak za dzień, dwa, powstaje pomidorowa z passatą, koncentratem pomidorowym lub przetartymi świeżymi pomidorami bez skórki (szczególnie latem z dojrzałych, pięknych pomidorów).

SKŁADNIKI:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • ćwiartka selera
  • kawałek pora, jasna część
  • 3 goździki, 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 małe opalone cebulki (można podpiec je w piekarniku)
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: łyżeczka Podlaskiej przyprawy do rosołu (Dary Natury)
  • 1,5 l wody
  • do podania: świeży koper i makaron nitki

PRZYGOTOWANIE:

Mięso porządnie myję, wrzucam do garnka. Włoszczyznę obieram, pęczek natki myję, zawiązuję nitką jak bukiet kwiatów.

W garnku z mięsem układam warzywa, opalone cebulki oraz pęczek natki, zalewam zimną wodą, dodaję liście, goździki i kulki ziela. Doprowadzam do wrzenia, zbieram szumowiny i ustawiam niski gaz. Rosół delikatnie gotuje się na malutkim ogniu przez ok. 3 godziny. Po tym czasie przyprawiam go do smaku. Podaję z koperkiem, plastrami marchwi i makaronem. Pyszny, aromatyczny, domowy rosół drobiowy gotowy.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.