Rosół drobiowy

Codzienne gotowanie i planowanie menu dziś zaprowadziło mnie do zup. Ochota na rosół jest zawsze, szczególnie ostatnio gdy po spacerach potrzeba zdrowej i porządnej rozgrzewki. To mam! Tradycyjny, esencjonalny, długo gotowany na wolnym ogniu, na kawałkach kury, z dużą ilością włoszczyzny, goździków, opalanej cebuli i pęczka natki pietruszki. Gorący rosół podaję ze świeżo skrojonym koperkiem, pszennymi nitkami, mocno przyprawiam pieprzem. Jak u Mamy:) A jak u Babci? Za czasów gdy mieszkałam w moim miasteczku z rodziną jadałyśmy z Babcią rosół z młodymi ziemniakami, to były czasy! Kto nie jadł, niech się odważy;)

Rosół jest idealny na kilka dni, rozgrzewa, dodaje energii, wracam przy nim do wspomnień dzieciństwa, każdy go zna!

Jeśli planuję przygotować z niego zupę pomidorową to podwajam składniki. I tak za dzień, dwa, powstaje pomidorowa z passatą, koncentratem pomidorowym lub przetartymi świeżymi pomidorami bez skórki (szczególnie latem z dojrzałych, pięknych pomidorów). Koperek plus kilka łyżeczek śmietany (opcja) i jesy pycha, mówię Wam! 😉

SKŁADNIKI:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • ćwiartka selera
  • kawałek pora, jasna część
  • 3 goździki, 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 małe opalone cebulki (można podpiec je w piekarniku)
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: łyżeczka Podlaskiej przyprawy do rosołu (Dary Natury)
  • 1,5 l wody
  • do podania: świeży koper i makaron nitki

PRZYGOTOWANIE:

Mięso porządnie myję, wrzucam do garnka. Włoszczyznę obieram, pęczek natki myję, zawiązuję nitką jak bukiet kwiatów.

W garnku z mięsem układam warzywa, opalone cebulki oraz pęczek natki, zalewam zimną wodą, dodaję liście, goździki i kulki ziela. Doprowadzam do wrzenia, zbieram szumowiny i ustawiam niski gaz. Rosół delikatnie gotuje się na malutkim ogniu przez ok. 3 godziny. Po tym czasie przyprawiam go do smaku. Podaję z koperkiem, plastrami marchwi i makaronem. Pyszny, aromatyczny, domowy rosół drobiowy gotowy 😉

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.