Rosół wołowo-drobiowy wg Magdy Gessler

Dziś rosół wołowo-drobiowy wg Magdy Gessler, znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, powiedziałabym jak u Mamy 🙂 Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki właśnie rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i (jak w domu) z młodymi kawałkami ziemniaków.

Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 1 kurczak podzielony na kawałki
  • 6 marchewek
  • 6 pietruszek
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek lubczyku
  • łyżka pieprzu
  • 5 goździków
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • sól

Przygotowanie rosołu:

Wszystkie warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić (można w plastrach na suchej patelni skarmelizować lub na palniku na kuchence). Mięso pokroić. Warzywa obrać i pokroić. Mięso i warzywa (bez natki i świeżego lubczyku) zalać zimną wodą, dodać przyprawy i nie solić. Zostawić na małym ogniu na 3 godziny. Posolić, dodać natkę i lubczyk i „pyrkać” jeszcze pół godziny do godziny. Rosołu nie można gotować, trzeba sprawić, żeby powolutku „pyrkał”. Odcedzić po ostudzeniu. Jeżeli ma być chudy: odcedzony rosół mocno schłodzić i zdjąć z wierzchu powstały tłuszcz.

Rada Magdy Gessler:

Warzywa i mięso z rosołu można wykorzystać do farszów lub zjeść z sosem musztardowym albo chrzanowym. Warzywa świetnie nadają się do sałatki jarzynowej, poleca Magda Gessler – próbowałam, nam smakują 😊

Smacznego 🙂

4 odpowiedzi do “Rosół wołowo-drobiowy wg Magdy Gessler”

  1. Myślę, że warzywa gotowane przez 3 godziny nie nadają się do sałatki, są całkowicie rozgotowane i bez żadnej wartości odżywczej.

    1. Też tak uważałam póki nie spróbowałam 😉 Jeśli zostają robię sałatkę lub wrzucam z mięsem do pasztetu. Czy w rosole czy gotowane w wodzie (dzięki czemu powstaje bulion warzywny) zawsze zostawiają coś po sobie.. Te z rosołu są bardzo aromatyczne, nie rozgotowane, rosół się nie gotuje a powoli pyrka. Nie namawiam 😉

    2. Magda Gesler nie sugeruje gotowania warzyw 3 godziny tylko jeśli są miękkie należy je wyjąć one i tak przejdą smakiem rosołku , po 3 godzinac to wątpię żebsie nadawały na sałatkę

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.