Rosół z kaczki

Dziś esencjonalny, delikatny w smaku, wspaniały rosół z kaczki wg przepisu Ewy Wachowicz. I choć rosół jest prosty i intuicyjny w przygotowaniu każdy smakuje inaczej – lubię podpatrywać jak przyrządzają go inni – dlatego dziś rosół z kaczki podpatrzony u Ewy Wachowicz.

Rosół to jedna z ulubionych i tradycyjnych zup w naszym domu. Moglibyśmy go jeść codziennie. Jest też często podstawą innych zup, nie tylko pomidorowej, także grzybowej.

Najczęściej gotuję go w dużych ilościach, by za 2 dni przygotować z niego zupę pomidorową. Jest wspaniała! Esencjonalna i mocno pomidorowa na pysznym rosole.

Dziś u nas rosół z kaczki, pyszny, domowy, z makaronem.

Składniki:

  • 3 nogi, skrzydełka i szyja kaczki
  • sól
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek lubczyku
  • Do podania: makaron nitki + świeżo posiekana natka pietruszki lub koper, u mnie koper

Przygotowanie:

Nogi, szyję i skrzydełka włożyć do garnka. Zalać zimną wodą lekko ponad stan mięsa, lekko posolić, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, przykryć i ugotować na wolnym ogniu (ok. 1 godziny).

Po tym czasie wrzucić opaloną nad ogniem cebulę, obraną marchewkę i pietruszki, kawałek selera, czosnek i lubczyk. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 40 minut.

Podawać z makaronem i plastrami marchewki. Na talerzu udekorować świeżą natką pietruszki lub koprem.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.