Rosół z kaczki

Domowy rosół z kaczki. Pyszny, lecz jeden z najtłuściejszych. Można się skusić na taki syty i gorący mięsno-warzywny rosół, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewa, wspaniale smakuje.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa kaczki: korpus, szyja, skrzydła + udka lub piersi
  • 3 litry wody
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • połowa korzenia selera
  • 1 łodyga selera naciowego
  • średni por
  • 2 cebule
  • gałązka lubczyku lub suszony do smaku
  • pęczek natki pietruszki
  • 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 3 goździki, sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 6 ziarenek pieprzu

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać w zimnej wodzie, warzywa obrać, pokroić na pół, wzdłuż lub wcale.
  2. Cebulę obrać, przekroić na pół i usmażyć na patelni bez tłuszczu (można też upiec w piekarniku), tak aby stały się złote.
  3. W dużym garnku ułożyć włoszczyznę oraz mięso, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele, goździki oraz świeże pęczki lubczyku i natki zwinięte sznurkiem. Jeśli nie mamy świeżego lubczyku dodajmy na tym etapie tylko świeżą natkę.
  4. Gotować na małym ogniu, zdejmując powstające szumowiny. Gotować 2,5-3 godziny, niech rosół lekko pyrka. Dobry rosół gotuje się długo, na dobry rosół się czeka 😉
  5. W razie potrzeby na koniec doprawić. Podawać z ulubionym makaronem.

Jedna odpowiedź do “Rosół z kaczki”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.