ROSÓŁ Z KURY

Zupa, którą najczęściej podaję jako pierwsze danie, chyba że daję tyle mięsa i warzyw oraz makaronu na porcję, że wystarcza jako danie główne. Dziś rosół z kury, tradycyjny na drobiu i włoszczyźnie, dużej ilości marchwi, słodki, koniecznie z lubczykiem! długo pyrkający, domowy. Zapach unosi się w całym domu!

Rosół podaję tradycyjnie z makaronem w postaci krótkich i cienkich nitek, udekorowany koperkiem lub natką.

Rosół z kury


SKŁADNIKI:

  • 1 cała kura, ew. połowa kury
  • 3 pietruszki
  • 6 marchwi
  • 1 seler
  • połowa pora, jasna część
  • 2 większe cebule
  • 4 listki laurowe, 7 kulek ziela angielskiego
  • ok. 4,5 l wody
  • 1 świeży pęczek natki pietruszki
  • sól, lubczyk, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka vegety natur
  • do podania: makaron nitki i świeży posiekany koperek/natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Obieram warzywa, mięso płuczę pod bieżącą, zimną wodą.

Cebule obieram, przekrawam na pół i przesmażam na suchej patelni do lekko złotego koloru. Zamiennie można je upiec w piekarniku.

Selera kroję na cztery. Włoszczyznę i kurę układam w dużym garnku, zalewam zimną wodą, wrzucam przyprawy, dodaję związany pęczek natki.

Po zagotowaniu się wody zdejmuję wytworzone na wierzchu szumowiny.

Po zmniejszeniu gazu rosół przykrywam lekko uchyloną pokrywką i gotuję na wolnym przez ok. 3-4 godziny.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.