Rosół z kury

Zupa, którą najczęściej podaję jako pierwsze danie, chyba że daję tyle mięsa i warzyw oraz makaronu na porcję, że wystarcza na parę godzin 🙂

Dziś rosół z kury, tradycyjny na drobiu i włoszczyźnie, dużej ilości marchwi, słodki, koniecznie z lubczykiem! długo pyrkający, domowy. Zapach unosi się w całym domu!

Rosół podaję tradycyjnie z makaronem w postaci krótkich i cienkich nitek, udekorowany koperkiem lub natką.

Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)

Składniki:

  • 1 cała kura, ew. połowa kury
  • 3 pietruszki
  • 7 marchwi
  • 1 seler
  • połowa pora, biała część
  • 2 większe cebule
  • przyprawy: 4 listki laurowe, 8 kulek ziela angielskiego
  • ok. 4,5 l wody
  • świeży pęczek natki pietruszki
  • sól, lubczyk oraz świeżo zmielony pieprz do smaku
  • opcjonalnie: pęczek świeżego lubczyku zamiast suchej przyprawy
  • do podania: makaron i świeży koperek

Przygotowanie:

Obieram warzywa, mięso płuczę pod bieżącą wodą.

Cebule obieram, przekrawam na pół i przesmażam na suchej patelni do lekko złotego koloru. Zamiennie można je upiec w piekarniku.

Włoszczyznę i kurę układam w dużym garnku, zalewam zimną wodą, wrzucam przyprawy, dodaję związany pęczek natki.

Po zagotowaniu się wody zdjąć wytworzone na wierzchu szumowiny.

Po zmniejszeniu gazu rosół przykrywam pokrywką i lekko gotuję przez ok. 2 godziny.

Smacznego 😉

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.