Rosół z lubczykiem i goździkami podany z młodymi ziemniakami

U nas w domu zawsze jadało się mocno mięsny rosół na kurze i mięsie wołowym, z dużą ilością włoszczyzny, lubczyku i świeżego koperku z ogródka. Do takiego dania były młode ziemniaczki zalewane rosołem lub klasycznie – makaron cienkie nitki.

Dziś przygotowałam rosół na częściach kury, z dużą ilością warzyw, suszonym lubczyku, natką pietruszki i młodymi ziemniaczkami.

Prawdziwy dobry rosół gotuje się długo, który później tylko delikatnie “pyrka” jak mawiała moja babcia. Jak się zagotuje – traci kolor. Pyrka, dzięki czemu będzie klarowny. Zdecydowanie cierpliwi będą nagrodzeni smakiem 🙂

Składniki:

  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 5 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • połowa pora
  • natka pietruszki – pęczek (plus trochę zostawcie do udekorowania dania na talerzu)
  • 2 łyżki lubczyku
  • 4 goździki
  • 4 liście laurowe
  • łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz,
  • 6 młodych ziemniaków

Przygotowanie:

Mięso i warzywa zalać zimną wodą, tak by przykryła mięso i warzywa, ale nie za dużo bo będzie zupa wodna, nie rosół, dodać przyprawy, oprócz natki i lubczyku.

Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godziny.

Po trzech godzinach gotowania na wolnym ogniu dodajemy natkę pietruszki (grubszy umyty pęczek, trochę zostawiamy do udekorowania zupy na talerzu) i lubczyk, zostawiamy do “pyrkania” na małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Pyrkanie, czyli delikatne podgotowywanie które nie dopuszcza do wrzenia.

Jeśli chcę, by mój rosołek po ostudzeniu w lodówce zrobił się lekką galaretką to około pół godziny przed końcem zdejmuje pokrywę i odparowuje nadmiar wody.

W międzyczasie ugotujcie obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Niech będą al dente, czyli miękko-twarde, oby nie surowe. Nie tłuczcie ich na końcu Do głębokiego talerza włóżcie ziemniaczki, polejcie rosołem, udekorujcie do smaku natką pietruszki.Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.