Rosół z makaronem

Klasyczny rosół to wspaniałe jednogarnkowe danie. Choć praktycznie zawsze robiony z tych samych smacznych składników to często smakuje inaczej. Można przyrządzić go z różnych części kurczaka czy kaczki, lub całego kurczaka.

Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)

Ja dzisiejszy rosół przyrządziłam z podudzi kurczaka, wielu marchewek dzięki którym rosół jest słodziutki oraz sporej ilości lubczyku i majeranku.

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • większy seler
  • 1 cebula
  • przyprawy do smaku wedle uznania:
  • sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, majeranek, kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, szczypta ostrej papryki

Jak zrobić?

Myjemy mięso, układamy w garnku razem z obraną i umytą włoszczyzną i zalewamy lekko ponad warzywa i mięso zimną wodą.

Dodajemy liście laurowe i ziela. Delikatnie zagotowujemy na średnim ogniu, następnie zmniejszamy ogień i bardzo delikatnie gotujemy nasz rosół tak tylko, aby lekko “bulgotał”, czy też inaczej “pyrkał”. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo straci kolor. Rosół ma być wyrazisty, czyli klarowany, a osiągniemy to dzięki temu, że delikatnie i bardzo powoli będziemy go gotować. Doprawiamy przyprawiamy.

Gotujemy powolutku na małym ogniu na spokojnie około 3 godziny.

Podajemy z cienkimi makaronowymi nitkami. Posypcie natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.