Soczyste kawałki ryby zanurzone w pomidorowym sosie na bazie passaty, czosnku, cebuli i przypraw, aromatyczna, pachnąca, rozpływająca się w ustach… Szybkie danie, które spokojnie może zawitać zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole wśród innych smakołyków.
Obiad podaję z puree z ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami z patelni. Ryba podana ze świeżą chrupiącą bagietką, którą maczamy w powstałym sosie też pycha! Gotową rybę udekorowałam kiełkami rzodkiewki. Do ryby pieczonej w pomidorach można dodać posiekane świeże pomidory i szczyptę imbiru. POLECAM!
SKŁADNIKI:
- 1 kg filetów dowolnej ryby, u mnie polędwica z dorsza
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- passata 690 g
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb, lubczyk, ostra i słodka papryka, cząber, szczypta kardamonu
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni rozgrzewam oliwę.
- Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże porcje. Solę, pieprzę i posypuję przyprawą do ryb, odstawiam na bok.
- Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kostkę. Przesmażam kilka chwil na rozgrzanej oliwie.
- Gdy cebula się zeszkli dodaję passatę, przyprawiam. Smażę kilka minut.
- Dodaję rybę i smażę po 3 minuty z każdej strony.
- Układam rybę z sosem pomidorowym w naczyniu żaroodpornym.
- Piekę grzaniem góra plus dół w temp. 220 C przez ok. 20 minut. Wybieram środkową półkę. Gotową rybę w pomidorach podaję z ziemniakami, ryżem, surówkami, mizerią lub warzywami. Smacznego 🙂
Super!😘 uwielbiam dorsza a w tej wersji nie jadlam…