Ryba pieczona w pomidorach, idealna na święta

Soczyste kawałki ryby zanurzone w pomidorowym sosie na bazie passaty, czosnku, cebuli i przypraw, aromatyczna, pachnąca, rozpływająca się w ustach… Szybkie danie, które spokojnie może zawitać zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole wśród innych smakołyków.

Obiad podaję z puree z ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami z patelni. Ryba podana ze świeżą chrupiącą bagietką, którą maczamy w powstałym sosie też pycha! Gotową rybę udekorowałam kiełkami rzodkiewki. Do ryby pieczonej w pomidorach można dodać posiekane świeże pomidory i szczyptę imbiru. POLECAM!

SKŁADNIKI:

  • 1 kg filetów dowolnej ryby, u mnie polędwica z dorsza
  • 1 cebula
  • 3 ząbki  czosnku
  • passata 690 g
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb, lubczyk, ostra i słodka papryka, cząber, szczypta kardamonu
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni rozgrzewam oliwę.
  2. Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże porcje. Solę, pieprzę i posypuję przyprawą do ryb, odstawiam na bok.
  3. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kostkę. Przesmażam kilka chwil na rozgrzanej oliwie.
  4. Gdy cebula się zeszkli dodaję passatę, przyprawiam. Smażę kilka minut.
  5. Dodaję rybę i smażę po 3 minuty z każdej strony.
  6. Układam rybę z sosem pomidorowym w naczyniu żaroodpornym.
  7. Piekę grzaniem góra plus dół w temp. 220 C przez ok. 20 minut. Wybieram środkową półkę. Gotową rybę w pomidorach podaję z ziemniakami, ryżem, surówkami, mizerią lub warzywami. Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Ryba pieczona w pomidorach, idealna na święta”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.