Ryba pieczona w sosie pomidorowym to pyszne i soczyste kawałki białej ryby zanurzone w pomidorach z dodatkiem czosnku, cebuli i aromatycznych przypraw. Szybkie danie, które przygotujesz zarówno na co dzień, jak i na święta i podobne okoliczności rodzinne. To świetny przepis na rybę, którą przygotujesz przez cały rok. Danie z rybą w pomidorach w roli głównej podaję z puree z ziemniaków z koperkiem oraz do wyboru: surówką z kiszonej kapusty, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami z patelni. Ryba podana ze świeżą chrupiącą bagietką, którą maczasz w powstałym sosie będzie świetnym pomysłem na zdrową, pyszną kolację dla całej rodziny.
Rybę na półmisku, przed podaniem polecam udekorować świeżymi ziołami: natką, koperkiem, bazylią, kolendrą lub kiełkami, np. rzodkiewki, brokułów.
Polecam Ci także mój przepis na pyszną i aromatyczną zupę rybną.
Sprawdź mój przepis na rybę pieczoną w aromatycznym sosie pomidorowym, którą podasz na specjalne okazje, na co dzień lub święta Bożego Narodzenia.
Ryba pieczona w pomidorach
SKŁADNIKI:
- 1 kg filetów dowolnej białej ryby, u mnie polędwica z dorsza
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 690 g passaty
- sól, pieprz, przyprawa do ryb, lubczyk, ostra i słodka papryka, cząber, szczypta kardamonu
- łyżka cukru pudru
- 3 łyżki oliwy
- do podania: natka, koperek, kiełki
PRZYGOTOWANIE:
Rybę myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na nieduże kawałki. Przyprawiam z obu stron: solę, pieprzę i posypuję niewielką ilością przyprawy do ryb. Rybę odstawiam na bok.
Na sporej patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy.
Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kostkę. Przesmażam kilka minut na rozgrzanej oliwie.
Gdy cebula się zeszkli dodaję passatę, przyprawiam ostrą i słodką papryką, kardamonem, cząbrem, lubczykiem, świeżo zmielonym pieprzem. Smażę kilka minut do połączenia smaków. Passatę możesz zastąpić pomidorami krojonymi z puszki oraz 3 sporymi łyżkami koncentratu pomidorowego. Wtedy warto dodać połowę szklanki bulionu.
Do sosu pomidorowego dodaj pokrojoną w niezbyt duże kawałki rybę. Smaż ją przez 3 minuty z każdej strony.
Następnie ułóż rybę z sosem pomidorowym w naczyniu żaroodpornym.
Tak przygotowaną rybę piecz jeszcze niecałe 20 minut w temp. 220 st. C (program: grzanie góra plus dół , bez termoobiegu). Wybierz środkową półkę piekarnika.
Upieczoną i aromatyczną rybę w pomidorach podaję z ziemniakami lub ryżem. Idealnymi dodatkami są surówki, mizeria, bukiet warzyw.
Smacznego.
Zasmakuj Kuchni
Super!😘 uwielbiam dorsza a w tej wersji nie jadlam…
Na pewno zrobimy na swieta;)
Dziękuję za kolejną inspiracje.