Ryba po grecku

Pyszna potrawa rybna serwowana na wigilijnym stole. Ryba po grecku składa się ze smażonych kawałków filetów rybnych z dodatkiem duszonych, tartych warzyw w sosie pomidorowym. Rybę po grecku podasz na wszelakie okazje, w szczególności Wigilię i Święta. To smakowite danie można serwować na ciepło i zimno. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na rybę po grecku.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg filetów rybnych – dorsz, mintaj, morszczuk
  • 4 marchewki
  • 1/3 selera
  • 3 pietruszki
  • 1 duża cebula
  • kawałek pora – jasna część
  • 360 g koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka passaty
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • sól, pieprz, 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, słodka i ostra papryka, większa szczypta mielonej przyprawy curry, lubczyk

Dodatkowo:

  • 1/3 szklanki mąki pszennej do obtoczenia ryby
  • olej roślinny do smażenia

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:


Krok 1. Obierz i zetrzyj na tarce warzywa.

Marchew, pietruszkę oraz selera obieram, trę na tarce na dużych oczkach.
Obraną cebulę i kawałek pora drobno siekam.

Porada. Jeśli chodzi o dodatek pora to można z niego całkowicie zrezygnować. Do dania dodaj wtedy dwie posiekane cebule. Rybę po grecku można przygotować z dodatkiem samego pora, samej cebuli lub połączenia pół na pół cebuli i pora.


Krok 2. Usmaż warzywa.

Na patelni rozgrzewam pięć łyżek oleju rzepakowego.
Przesmażam cebule z porem. Po dwóch minutach dodaję resztę tartych warzyw: marchewkę, pietruszkę, selera.

Na patelnię z warzywami wlewam szklankę bulionu lub wody.
Całość duszę na małej mocy palnika przez 20 minut od czasu do czasu mieszając.


Krok 3. Dodaj koncentrat i passatę.

Do miękkich warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, wlewam szklankę passaty.

Porada. Można zrezygnować z dodatku passaty dodając więcej koncentratu pomidorowego.

Całość mieszam. Warzywny farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, lubczykiem i sporą szczyptą mielonego curry.


Krok 4. Przypraw i usmaż filety rybne.

Filety rybne myję pod bieżącą zimną wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Filety kroję na nieduże kawałki. Każdy kawałek doprawiam solą, pieprzem, lubczykiem, obtaczam w mące. Kawałki ryby smażę na dobrze rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.

Porada. Aby doprawić filety rybne można wykorzystać lubczyk lub zastąpić go suszonym oregano.

Usmażone kawałki ryby odkładam na półmisek.


Krok 5. Wyłóż warzywa i rybę.

W głębokim naczyniu bądź półmisku układam na przemian rybę i warzywny farsz. Na wierzchu ryby po grecku jest warzywny farsz.

Rybę po grecku udekoruj świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Smakuje na ciepło i zimno.


Smacznego

Kuchnia Ani


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *