Jak dla mnie nie może jej zabraknąć na świątecznym stole.
Mama zawsze przygotowywała i przygotowuję ją nadal na Wigilię, tradycję przeniosłam do swojego domu.
Wspaniałe danie rybne, które kojarzy mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia, dlatego jest takie wyjątkowe! 🙂 Można je przygotować w wersji pikantnej dodając ostre papryczki lub mieloną ostrą paprykę. Ryba po grecku smakuje na ciepło i na zimno.
Ryba po grecku to smażone kawałki ryby zanurzone w duszonych tartych warzywach – marchewce, selerze, pietruszce, cebulą z sosem pomidorowym: passatą i koncentratem pomidorowym. Do tego kilka przypraw, ziele, liście laurowe. Na talerzu / głębokiej misce układa się rybę, farsz, rybę, farsz, i tak dalej.
Ryba po grecku
SKŁADNIKI:
- filety rybne 1 kg
- 5 marchewek
- cały seler
- 4 pietruszki
- 2 duże cebule
- słoik 360 g koncentratu pomidorowego
- szklanka passaty
- szklanka wody
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 3 liście laurowe, sól, pieprz, słodka papryka do smaku
- panierka do ryby: bułka tarta lub mąka + jaja
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieram, cebulę drobniutko siekam, można użyć blendera. Resztę warzyw trę na tarce o dużych oczkach.
Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże kawałki. Obtaczam w jajku i bułce tartej (lub mące), smażę na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
Warzywa przesmażam na oleju, lekko duszę, dodaję liście laurowe, doprawiam i dodaję koncentrat, passatę i wodę. Mieszam, duszę, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
W głębokim naczyniu układam rybę, warzywny farsz, rybę, warzywny farsz i tak do końca. Na wierzchu ma pozostać warzywny farsz. Możecie ułożyć warstwami, także na półmisku ładnie będzie wyglądać farsz warzywny a na nim kawałki chrupiącej ryby.
Smacznego.