Ryba po grecku

Jak dla mnie nie może jej zabraknąć na świątecznym stole.

Mama zawsze przygotowywała i przygotowuję ją nadal na Wigilię, tradycję przeniosłam do swojego domu.

Wspaniałe danie rybne, które kojarzy mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia, dlatego jest takie wyjątkowe! 🙂 Można je przygotować w wersji pikantnej dodając ostre papryczki lub mieloną ostrą paprykę. Ryba po grecku smakuje na ciepło i na zimno.

 

Ryba po grecku to smażone kawałki ryby zanurzone w duszonych tartych warzywach – marchewce, selerze, pietruszce, cebulą z sosem pomidorowym: passatą i koncentratem pomidorowym. Do tego kilka przypraw, ziele, liście laurowe. Na talerzu / głębokiej misce układa się rybę, farsz, rybę, farsz, i tak dalej.

Ryba po grecku


SKŁADNIKI:

  • filety rybne 1 kg
  • 5 marchewek
  • cały seler
  • 4 pietruszki
  • 2 duże cebule
  • słoik 360 g koncentratu pomidorowego
  • szklanka passaty
  • szklanka wody
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe, sól, pieprz, słodka papryka do smaku
  • panierka do ryby: bułka tarta lub mąka + jaja
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieram, cebulę drobniutko siekam, można użyć blendera. Resztę warzyw trę na tarce o dużych oczkach.

Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże kawałki. Obtaczam w jajku i bułce tartej (lub mące), smażę na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.

Warzywa przesmażam na oleju, lekko duszę, dodaję liście laurowe, doprawiam i dodaję koncentrat, passatę i wodę. Mieszam, duszę, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

W głębokim naczyniu układam rybę, warzywny farsz, rybę, warzywny farsz i tak do końca. Na wierzchu ma pozostać warzywny farsz. Możecie ułożyć warstwami, także na półmisku ładnie będzie wyglądać farsz warzywny a na nim kawałki chrupiącej ryby.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.