Ryba smażona w chrupiącej i złocistej panierce z dodatkiem ziemniaków i tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty to świetny pomysł na rodzinny obiad. Delikatne filety podane z cytryną i chrzanem to hit na niedzielny obiad. Filet smażony podasz z pyszną surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem papryki lub z tradycyjną surówką kopenhaską. Poniżej opis wykonania plus porady dotyczące dodatków do podania kompletnego dania obiadowego z rybą w roli głównej. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na smażoną rybę w panierce.
SKŁADNIKI:
- 4 filety rybne, np. z dorsza, mintaja, polędwica z dorsza
- 2 jajka
- bułka tarta lub mąka
- sól, pieprz
- olej do smażenia lub masło klarowane
Do podania: ćwiartki lub talarki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Filety wyjmij z lodówki, umyj pod zimną, bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym. Posól i popieprz z obu stron. Możesz użyć świeżo zmielonego pieprzu czarnego lub obsypać rybę pieprzem cytrynowym.
Jeśli do obiadu sięgasz po mrożoną rybę pozwól jej się rozmrozić w lodówce. Nie mocz jej w wodzie. Dalej postępuj jak wyżej.
W misce roztrzep jajka, lekko posól i popieprz.
Na płaski talerz wysyp bułkę tartą lub mąkę. Rybę obtocz w jajku, następnie w bułce lub mące.
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku.
Dodatki do ryby.
Smażoną lub pieczoną w folii rybę podasz z ziemniakami z wody, pieczonymi na złoto cząstkami ziemniaków, frytkami lub puree ziemniaczanym, np. z dodatkiem cebulki, koperku lub szczypiorku. Mogą to być także puree ziemniaczane z dodatkami zielonego groszku, marchewki, puree z batatów lub selera. Polecam Ci moje przepisy na kremowe puree z batatów i dyni oraz puree z selera, które stanowią idealny dodatek obiadowy do ryb i mięs. Świetnym pomysłem będzie podanie ryby z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach z dodatkiem masła czosnkowego. Możesz także dorzucić rybę pod koniec pieczenia ziemniaków z papryką i cebulką – zapieczone razem danie będzie bardzo aromatyczne i pyszne.
Rybę podasz także z wszelkimi kaszami z dodatkami np. zielonego groszku, cebulki, fasolki szparagowej lub kukurydzy. Wystarczy ugotować warzywa i dodać do gotowanej, odcedzonej kaszy, wymieszać i podawać do ryby.
Smażone kawałki ryby idealnie komponują się z pieczywem – bagietką, grzankami czosnkowymi, chlebkiem z masłem koperkowym..
Rybę podasz z surówkami. Najczęściej tradycyjną surówką z kiszonej kapusty, surówką z czerwonej kapusty, surówką z marchewki, surówką z kapusty pekińskiej i jabłka lub pyszną surówką z cykorii.
Z delikatnymi smażonymi filetami rybnymi świetnie komponują się warzywa takie jak brokuły, kalafior, fasolki szparagowe, włoszczyzna, szparagi smażone na maśle, brukselka. Najłatwiej przesmażyć na oliwie posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać ulubiony bukiet warzyw. Otrzymasz wtedy ciepły dodatek do ryby – smażone lub gotowane warzywa.
Rybę na talerzu podawaj z ćwiartką lub plasterkiem cytryny, posypaną koperkiem lub natką.
Smacznego.
Wreszcie przepis i porady w jednym, konkretnie:) A przeszukalam niedawno pół Internetu, masa artykułów. Tu wszystko w jednym 👏👏
Dziękuję.
😉👍