Ryba w salsie pomidorowej z ananasem

Smażona pachnąca ryba w towarzystwie aromatycznej salsy pomidorowej z czerwoną fasolą i kawałkami ananasa.

Idealne świąteczne śniadanie i nie tylko. Może stanowić udaną przekąskę sylwestrową. Można podawać na ciepło lub zimno.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza lub morszczuka
  • 3 większe cebule pokrojone w piórka
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 3/4 szklanki czerwonej fasoli z puszki
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek
  • olej do smażenia ryby
  • masło klarowane
  • panierka do ryby: 2 jaja + bułka tarta “na oko”

Przygotowanie:

  • filety myjemy, osuszamy i kroimy na większe kawałki, około 5 x 5 cm;
  • roztrzepujemy w misce jajka, solimy i pieprzymy, na płaskim talerzu wykładamy bułkę tartą,
  • rybę przyprawiamy przyprawami, obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na rozgrzanym oleju;
  • na innej patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy cebulę, gdy będzie miękka dodajemy passatę i koncentrat, przyprawiamy, dusimy, dodajemy pokrojone w kostkę ananasa i fasolę, chwilę dusimy;
  • na półmisku wykładamy kawałki ryby i zalewamy salsą z ananasem, lekko mieszamy, możemy układać warstwami na niewielkim półmisku,
  • smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.