Ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami

Ryż na mleku to jedno z lepszych śniadań lub podwieczorków podanych na ciepło. To także propozycja deseru dla całej rodziny. Najlepszy przepis na ryż waniliowy na mleku z dodatkiem karmelizowanych jabłek, z kilku podstawowych składników. Jabłka zastąpić możesz gruszkami, bezpestkowymi winogronami, melonem, w sezonie truskawkami, borówkami, malinami. Ryż na mleku smakuje także podany z konfiturą lub syropem owocowym, miodem. Poniżej przepis, a także kilka porad dotyczących przygotowania oraz zamienników.

Ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami


SKŁADNIKI:

  • 100 g białego ryżu, najlepiej arborio
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru lub cukru z wanilią

KARMELIZOWANE JABŁKA:

  • 3 jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wsypuję ryż, wlewam mleko i śmietankę oraz cukier. Mleko polecam krowie o 2,0 % lub 3,2 % zawartości tłuszczu. Mleko sojowe, kokosowe, owsiane lub migdałowe też będzie dobre. Zamiast śmietanki śmiało dodaj 200 ml ulubionego mleka. Możesz także dodać cukier z wanilią lub zwykły, biały cukier. Do gotującego się ryżu możesz wrzucić 1 laskę wanilii, którą pod koniec gotowania wyjmiesz. Ryż gotuj na delikatnie średniej mocy palnika, często mieszaj.

W międzyczasie szykuję jabłka.

Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Do przygotowania karmelizowanych jabłek najlepiej użyć odmiany niezbyt słodkich i bardziej jędrnych jabłek.

Na rozgrzaną patelnię wsypuję cukier, gdy się rozpuści i lekko zbrązowieje dodaję 2 łyżki masła, energicznie mieszam, po chwili wrzucam posiekane jabłka. Jeśli lubisz, możesz posypać jabłka większą szczyptą cynamonu. Jabłka smażę 3 minuty na niezbyt dużej mocy palnika. Cukier może się oddzielić, nie przejmuj się tym. Po upływie 3 minut wlewam łyżkę miodu. Polecam miód gryczany lub spadziowy. Jabłka karmelizowane smażę jeszcze 4 minuty, często mieszam. Czas zależy od miękkości jabłek, jeśli wybierasz miękkie i słodkie jabłka, skróć całkowity czas smażenia jabłek do 5 minut, a nawet dodaj łyżkę cukru mniej.

Na talerze wykładam ryż na mleku, polewam karmelizownymi jabłkami. Jeśli do farszu jabłkowego nie dodajesz cynamonu, dodatkowo możesz posypać gotowe danie delikatnie cynamonem.

Smacznego.

7 odpowiedzi na “Ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami”

Skomentuj Emilka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *