Ryż z sosem pomidorowym

Jednogarnkowe danie z patelni, uwielbiam i już! Aromatyczne połączenie wszystkich smaków, pomidory, ananas, papryka, koniecznie cebula i czosnek, które dodatkowo podkręcają smak. Do tego ryż taki jaki lubię, miękki, lekko rozgotowany, pyszny!

Danie podaję z ryżem choć każdy makaron i kasza będzie też w sam raz.

Dziś u mnie na obiad ryż z sosem pomidorowym, z ananasem i papryką z nutką cynamonu, jest wyśmienity!

Składniki:

  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 plasterków ananasa, u mnie z puszki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 suszone pomidory z zalewy w oleju
  • niecała szklanka wody lub bulionu
  • 2 łyżki octu winnego
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz, oregano, lubczyk, słodka i ostra papryka mielona
  • oliwa

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekane drobno: cebulę, czosnek i suszone pomidory. Gdy cebula się zeszkli dodaję ananasy pokrojone w kostkę i paprykę. Duszę do miękkości papryki, dodaję koncentrat, wodę, ocet i przyprawy wg uznania. Duszę jeszcze chwilę, gotowe! Podaję z ryżem.

Jedna odpowiedź do “Ryż z sosem pomidorowym”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.