Sajgonki z polędwiczkami i warzywami

Dziś sajgonki chrupiące z polędwiczkami i warzywami otulone papierem ryżowym w aromacie imbiru, kolendry i pierzu zawitały na nasz stół. Jest smacznie, inaczej niż zwykle, bo z chińskim akcentem.

Z podanego przepisu wyszło 13 sajgonek. Sajgonek na przekąskę, przystawkę, może na danie główne? Smacznego:)

Składniki:

  • 340 g polędwiczek z kurczaka
  • 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw – użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun)
  • przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny, sól oraz łyżka sosu sojowego
  • papier ryżowy – 13 sztuk
  • łyżka tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego
  • olej rzepakowy do smażenia

Świetnie do takiego farszu pasuje jeszcze połączenie makaronu ryżowego oraz kapusty pekińskiej, pierś z kurczaka, mięso mielone.

Przygotowanie:

Polędwiczki myję w zimnej wodzie, suszę na papierowym ręczniku, kroję w drobną kostkę, przesmażam na łyżce oleju, po kilku minutach dodaję 2 szklanki warzyw, przyprawiam, duszę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, dodaję łyżkę sosu sojowego.

Gotowy farsz lekko studzę.

Papier ryżowy, po kolei każdy placek – moczę na 2 sekundy w letniej wodzie i odkładam na blat, czekam aż zmięknie. Wtedy układam na nim większą łyżkę farszu i zwijam. Najpierw zawijam dół papieru ku górze, następnie boki ku środkowi i górę, zwijam w rulon podobnie jak pszenną tortillę.

Smażę na chrupko i złotobrązowy kolor na rozgrzanym głębokim oleju – może posłużyć do tego wok, głębsza patelnia lub nieduży garnek.

Odsączam na papierowym ręczniku, podaję z sosami.

Smacznego 😉

 

 

5 odpowiedzi na “Sajgonki z polędwiczkami i warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *