Dziś sajgonki chrupiące z polędwiczkami i warzywami otulone papierem ryżowym w aromacie imbiru, kolendry i pierzu zawitały na nasz stół. Jest smacznie, inaczej niż zwykle, bo z chińskim akcentem.
Z podanego przepisu wyszło 13 sajgonek. Sajgonek na przekąskę, przystawkę, może na danie główne? Smacznego:)
Składniki:
- 340 g polędwiczek z kurczaka
- 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw – użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun)
- przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny, sól oraz łyżka sosu sojowego
- papier ryżowy – 13 sztuk
- łyżka tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego
- olej rzepakowy do smażenia
Świetnie do takiego farszu pasuje jeszcze połączenie makaronu ryżowego oraz kapusty pekińskiej, pierś z kurczaka, mięso mielone.
Przygotowanie:
Polędwiczki myję w zimnej wodzie, suszę na papierowym ręczniku, kroję w drobną kostkę, przesmażam na łyżce oleju, po kilku minutach dodaję 2 szklanki warzyw, przyprawiam, duszę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, dodaję łyżkę sosu sojowego.
Gotowy farsz lekko studzę.
Papier ryżowy, po kolei każdy placek – moczę na 2 sekundy w letniej wodzie i odkładam na blat, czekam aż zmięknie. Wtedy układam na nim większą łyżkę farszu i zwijam. Najpierw zawijam dół papieru ku górze, następnie boki ku środkowi i górę, zwijam w rulon podobnie jak pszenną tortillę.
Smażę na chrupko i złotobrązowy kolor na rozgrzanym głębokim oleju – może posłużyć do tego wok, głębsza patelnia lub nieduży garnek.
Odsączam na papierowym ręczniku, podaję z sosami.
Smacznego 😉
Muszę wypróbować. Wspaniale się prezentują 😉
Super przepis. Ciekawy wpis:)
Pozdrawiam
Ewa
Wspaniała przekaska😊
Piękne! Bardzo nam.zasmakowaly.
Cieszę się:)