Sałata masłowa

Dziś prosta sałata masłowa podana ze śmietaną na słodko. Taką sałatę serwuję do drobiu, szaszłyków warzywnych, dań z grilla. Najczęściej w towarzystwie pieczonych ziołowych ziemniaków lub puree. Jest delikatna i słodka.

Śmietanę możemy zastąpić samym jogurtem naturalnym, np. gęstym albo podawać ze słodką śmietanką 18%.

Sałatę przygotowuję w naszym domu także na bardziej wytrawnie, czyli z dodatkiem soli i pieprzu, wtedy nie dodaję cukru pudru. Za to świetnie pasuje drobno posiekany szczypior. Śmiało podaję ją wtedy do kotletów mielonych lub drobiowych.

Składniki:

  • 2 sałaty masłowe
  • kubek 200 g śmietany 18%
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru lub wg uznania więcej/mniej

Przygotowanie:

Wyrywam delikatnie głąb sałaty, odrywam kolejno liście i każdy myję pod zimną bieżącą wodą z obu stron. Osuszam w suszarce do sałaty lub na ręczniku papierowym. Opcja pierwsza szybsza i łatwiejsza.

W misce układam porwane liście, mieszam ze śmietaną i jogurtem, dodaję cukier puder. Wszystko razem dokładnie mieszam, najlepiej dłońmi. Gotowe – podaję od razu do obiadu.

3 odpowiedzi do “Sałata masłowa”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.