Sałata do obiadu na dwa sposoby

U mnie dziś sałata z jogurtem na dwa sposoby. Najbardziej lubię z dodatkiem cukru pudru, delikatnie słodką przełamaną świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.

Sałata, znana mi od dziecinnych lat podawana była ze szczypiorem, ogórkami zielonymi, rzodkiewką lub dodatkiem pomidorów.

Wspomnienie lata, świeżych warzyw, sałat, dodatków do obiadu..:)

Serwowana do obiadu z ziemniakami, najlepiej puree z dodatkiem masła, mleka lub śmietany oraz kawałka mięsa, najczęściej różnie przygotowywanego drobiu.

Polecam prostą, znaną każdemu sałatę do obiadu! 😉 Dziś na dwa sposoby: z jogurtem i szczypiorem lub śmietaną słodką albo sojową i koperkiem! Z dodatkiem pomidorów z ogródka lub nie, zdrowo, domowo i smacznie. Klasyka!

Składniki:

  • 1 sałata siewna, masłowa
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany słodkiej, ew. sojowej
  • niecały pęczek grubego szczypioru lub garść posiekanego koperku
  • opcjonalnie: 2 niewielkie pomidory, u mnie od mamy z ogródka 😉
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną sałatę rwę na niewielkie kawałki. Mieszam z posiekanym szczypiorem lub koperkiem, jogurtem lub słodką śmietaną, przyprawiam do smaku, dodaję cukier puder oraz opcja – dodaję pokrojone drobno pomidory. Mieszam delikatnie.

Sałata masłowa na dwa sposoby gotowa. Wybierzcie tą, która bardziej Wam odpowiada;) Smacznego:)

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.