U mnie dziś sałata z jogurtem na dwa sposoby. Najbardziej lubię z dodatkiem cukru pudru, delikatnie słodką przełamaną świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.
Sałata, znana mi od dziecinnych lat podawana była ze szczypiorem, ogórkami zielonymi, rzodkiewką lub dodatkiem pomidorów.
Wspomnienie lata, świeżych warzyw, sałat, dodatków do obiadu..:)
Serwowana do obiadu z ziemniakami, najlepiej puree z dodatkiem masła, mleka lub śmietany oraz kawałka mięsa, najczęściej różnie przygotowywanego drobiu.
Polecam prostą, znaną każdemu sałatę do obiadu! 😉 Dziś na dwa sposoby: z jogurtem i szczypiorem lub śmietaną słodką albo sojową i koperkiem! Z dodatkiem pomidorów z ogródka lub nie, zdrowo, domowo i smacznie. Klasyka!
Składniki:
- 1 sałata siewna, masłowa
- 5 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany słodkiej, ew. sojowej
- niecały pęczek grubego szczypioru lub garść posiekanego koperku
- opcjonalnie: 2 niewielkie pomidory, u mnie od mamy z ogródka 😉
- sól i pieprz do smaku
- łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną sałatę rwę na niewielkie kawałki. Mieszam z posiekanym szczypiorem lub koperkiem, jogurtem lub słodką śmietaną, przyprawiam do smaku, dodaję cukier puder oraz opcja – dodaję pokrojone drobno pomidory. Mieszam delikatnie.
Sałata masłowa na dwa sposoby gotowa. Wybierzcie tą, która bardziej Wam odpowiada;) Smacznego:)