Sałatka caprese podana inaczej

To sałatka pochodząca z kuchni włoskiej, która kolorami ma przypominać flagę włoską. Podaję się ją na talerzu układając na przemian plastry pomidorów przekładane plastrami mozzarelli i polanych oliwą z oliwek posypanych grubo zmielonym świeżym pieprzem i udekorowane liśćmi bazylii.

Dziś zaprezentuję Wam sałatkę z tych samych składników jednak z kolorowych pomidorów, z dodatkiem parmezanu i inaczej podane.

Bardzo fajna przekąska na śniadanie czy kolację. Możecie ją także zabrać do pracy i podjeść do pieczywa.

Składniki:

  • 4 czerwone pomidory
  • 4 żółte pomidory
  • 2 kulki mozzarelli
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • szczypta soli
  • 2 łyżki tartego drobno parmezanu lub innego twardego sera
  • oliwa z oliwek do polania

Wykonanie:

Pomidory i mozzarellę kroimy w kostkę, układamy w miseczce. Dodajemy parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. Dokładnie mieszamy – smacznego! 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.