Sałatka grecka z sosem musztardowo-miodowym

Na śniadanie czy kolację polecam Wam tę sałatkę. Jest pożywna i świetnie komponuje się z pieczywem, np. tostowym. Dzięki sosowi, który zrobiłam z musztardy, miodu i oliwy z oliwek sałatka staje się bardzo aromatyczna przełamana ostro słodkim smakiem.

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 100 g roszponki
  • 200 g oliwek czarnych
  • 100 g oliwek zielonych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka (możecie użyć dwóch czerwonych, jak wolicie)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • feta w kostkach 2 x 200 g
  • przyprawy:
  • pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka
  • sos:
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku

Wykonanie:

Umyte i osuszone sałaty ułóż w głębszej misce. Dodaj jajka pokrojone w kostkę, oliwki, fetę, pokrojoną w cienkie paski paprykę, przypraw, wymieszaj dokładnie.

Zrób sos: w miseczce połącz trzepaczką dokładnie wszystkie składniki razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Połącz wszystkie składniki razem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.