Sałatka grecka

Na sałatkę grecką ze świeżych warzyw, czerwonej cebuli, oliwek i sera feta chętnych nie brakuje. Zapach oregano w połączeniu z pomidorami, oliwą i fetą to strzał w dziesiątkę. Polecam Ci mój przepis na idealną sałatkę grecką, którą wykonasz w kilka chwil, przez cały rok.

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie pomidory – 295 g
  • 1 mała czerwona cebula – 90 g
  • 5 ogórków gruntowych – 270 g
  • 200 fety
  • garść czarnych oliwek – 60 g
  • 2 płaskie łyżeczki oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomidory myję i kroję na ósemki. Cebulę i ogórki obieram. Cebulę przekrawam wzdłuż na pół i kroję w półplasterki, ogórka w większą kostkę. Oliwki siekam na pół. Część sera feta kroję w większą kostkę i dodaję do sałatki, resztę zostawiam do dekoracji na talerzu.
  2. W misce mieszam wszystkie składniki, przyprawiam, dodaję 4 łyżki oliwy. Na talerzu / miseczce układam porcję sałatki, dekoruję plastrem fety, skrapiam jeszcze oliwą i posypuję mielonym oregano.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.