Sałatka jajeczna

Sałatka jajeczna z dodatkiem świeżego ogórka, papryki i szczypiorku. Przepis jest bardzo uniwersalny, bowiem do sałatki śmiało możesz dodać zielony groszek, kukurydzę, marynowane warzywa (np. paprykę, ogórki kiszone, konserwowe), rzodkiewkę, seler naciowy, cebulkę, pora, pieczarki, jabłka, tarty żółty ser… Sałatka jajeczna to idealna propozycja do śniadania, kolacji. Podasz ją z pieczywem lub grzankami. Smakuje z posiekanym szczypiorkiem, jednak do sałatki możesz dodać także natkę, koperek.. To także świetna sałatka na rodzinne uroczystości lub wielkanocne spotkania. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę jajeczną.

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 zielony ogórek
  • ½ czerwonej papryki
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ogórka obieram, kroję wzdłuż na cztery i wykrawam gniazda nasienne. Paprykę i zielonego ogórka kroję w drobną kostkę.

Szczypiorek siekam drobno.

Jajka ugotowane na twardo obieram i kroję w drobną kostkę.

Składniki mieszam w misce, dodaję majonez, łyżeczkę ostrej musztardy, przyprawiam solą i pieprzem.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *