Sałatkę jarzynową tradycyjnie co roku przygotowuję na święta. Zdarza mi się przygotować i podać ją na Wielkanoc, także na uroczystych, rodzinnych kolacjach. Dobra sałatka to dla mnie taka zrównoważona w smaku, po równo wszystkiego, z niedużą ilością majonezu, lekko słona i pieprzna przełamana słodyczą cukru pudru i ostrej musztardy. W mojej sałatce zawsze występują gotowane ziemniaki, jabłka i domowe ogórki kiszone. Duża ilość cudownie pasującego pora i jajka. Czasem wrzucam domową marynowaną paprykę. Zapraszam po przepis.
Sałatka jarzynowa
SKŁADNIKI:
- 5 marchewek
- 4 pietruszki
- 1 cały duży seler
- 5 jajek
- 6 ogórków kiszonych
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka zielonego groszku
- 3 średnie jabłka
- 5 średnich ziemniaków
- 2 duże pory
- 700 ml dobrego jakościowo majonezu
- lekko czubata łyżka ostrej musztardy
- lekko czubata łyżka cukru pudru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę i ziemniaki obieram. Włoszczyznę zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz i gotuję do miękkości. Do warzyw możesz dodać 2 liście laurowe i 2 kulką ziela angielskiego.
Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
Jajka gotuję na twardo – wrzucam je na osolony wrzątek i gotuję jakieś 9-10 minut na średniej mocy palnika.
Pora oczyszczam z wierzchniej warstwy, przekrawam wzdłuż i siekam drobno. Ogórki kiszone i obrane jabłka kroję na niewielką kostkę. Jabłek możesz nie obierać.
Do dużej miski wsypuję odcedzoną kukurydzę oraz zielony groszek. Dodaję resztę ugotowanych i pokrojonych warzyw oraz jajka, ogórki i jabłka.
Do warzyw dodaję majonez, musztardę i cukier puder, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Domowa smaczna salateczka jarzynowa 😉