Sałatka jarzynowa

Sałatkę jarzynową tradycyjnie co roku przygotowuję na święta. Zdarza mi się przygotować i podać ją na Wielkanoc, także na uroczystych, rodzinnych kolacjach. Dobra sałatka to dla mnie taka zrównoważona w smaku, po równo wszystkiego, z niedużą ilością majonezu, lekko słona i pieprzna przełamana słodyczą cukru pudru i ostrej musztardy. W mojej sałatce zawsze występują gotowane ziemniaki, jabłka i domowe ogórki kiszone. Duża ilość cudownie pasującego pora i jajka. Czasem wrzucam domową marynowaną paprykę. Zapraszam po przepis.

Sałatka jarzynowa


SKŁADNIKI:

  • 5 marchewek
  • 4 pietruszki
  • 1 cały duży seler
  • 5 jajek
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 3 średnie jabłka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 duże pory
  • 700 ml dobrego jakościowo majonezu
  • lekko czubata łyżka ostrej musztardy
  • lekko czubata łyżka cukru pudru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę i ziemniaki obieram. Włoszczyznę zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz i gotuję do miękkości. Do warzyw możesz dodać 2 liście laurowe i 2 kulką ziela angielskiego.

Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie.

Jajka gotuję na twardo – wrzucam je na osolony wrzątek i gotuję jakieś 9-10 minut na średniej mocy palnika.

Pora oczyszczam z wierzchniej warstwy, przekrawam wzdłuż i siekam drobno. Ogórki kiszone i obrane jabłka kroję na niewielką kostkę. Jabłek możesz nie obierać.

Do dużej miski wsypuję odcedzoną kukurydzę oraz zielony groszek. Dodaję resztę ugotowanych i pokrojonych warzyw oraz jajka, ogórki i jabłka.

Do warzyw dodaję majonez, musztardę i cukier puder, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Sałatka jarzynowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.