Sałatka jarzynowa z marynowaną papryką

Smacznie, warzywnie, tradycyjnie 🙂

Na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc nie może jej zabraknąć. Oto tradycyjny warzywny klasyk goszczący w niejednym domu w roku. I choć składniki są prawie zawsze takie same – z każdej ręki smakuje inaczej. Polecam także sałatkę jarzynową z dodatkiem śledzia! 🙂

Składniki:

  • 2 pory
  • 2 selery
  • 12 średnich marchewek
  • 7 pietruszek
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 duże jabłka
  • 6 jajek
  • Puszka zielonego groszku
  • 1 papryka marynowana
  • 8 ogórków kwaszonych
  • 4 ogórki konserwowe
  • Sól, pieprz
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Majonez 500 ml
  • 3 łyżki musztardy

Przygotowanie:

Obrane warzywa, tj. marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ziela i liści laurowych do miękkości.

Jajka gotujemy na twardo. Umyty por przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki (wychodzą piórka).

Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, mieszamy. Doprawiamy majonezem, musztardą, cukrem, solą i pieprzem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.