Sałatka jarzynowa

W naszym domu stawiamy ją na stole nie tylko od święta. Często gości na wyprawianych urodzinach i imieninach.

Choć tradycyjnie przyrządza się ją z podobnych składników to w każdym domu smakuje inaczej. Magia każdej gospodyni domowej, i fajnie, że tak jest 🙂 Ktoś doda więcej pora czy kwaśnych jabłek, już smak inny. Więcej musztardy, ostrej lub łagodnej, słodkiej marchewki i już jest inaczej. Nie wspomnę o krojeniu, ja lubię drobno posiekane warzywa, ale spotkałam się z dużą kostką, inaczej niż u nas. Fajnie mieć tradycję, która w każdym domu z różnych rąk smakuje inaczej!

Oto inne pomysły na sałatkę jarzynową, którą przygotowuję dla swoich bliskich:

  • sałatka jarzynowa z marynowaną papryką
  • sałatka jarzynowa ze śledziem
  • sałatka jarzynowa z burakami krojonymi w kosteczkę
  • sałatka jarzynowa z czerwoną fasolą
  • sałatka jarzynowa przygotowana z dodatkiem mrożonego zielonego groszku oraz kukurydzy, smak mniej słodszy niż warzyw z zalewy.
Sałatka jarzynowa jak u Mamy 🙂 domowa, rodzinna, tradycyjna.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 5 jajek
  • 5 marchewek
  • 1 duży por
  • 4 pietruszki
  • 1 cały seler
  • puszka zielonego groszku (może być mrożony)
  • puszka kukurydzy konserwowej (może być mrożona)
  • 3 jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • majonez dobrej jakości
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól, pieprz do smaku, łyżeczka drobnego cukru

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, gotujemy do miękkości. Tylko oby ich nie rozgotować. Jajka gotujemy na twardo.

Umyte jabłka obieramy, kroimy w niewielką kostkę. Ogórki i inne warzywa wystudzone kroimy w kosteczkę.

Odsączamy groszek i kukurydzę z zalewy. Pora kroję drobniutko w półksiężyce, przecinam wzdłuż i kroję w talarki, powstają cienkie półksiężyce.

Wszystkie składniki mieszam w misce, dodaję majonez i musztardę, mieszam dobrze, przyprawiam do smaku wedle uznania.

Smacznego 🙂

 

 

Jedna odpowiedź do “Sałatka jarzynowa”

Pozostaw odpowiedź Paulina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.