Sałatka królewska

Świetna sałatka z selerem konserwowym, ananasem, kukurydzą, posiekaną wędliną, jajkiem i porem, wszystko doprawione solą, pieprzem i niewielką ilością majonezu – tak można opisać imprezowy hit! Sałatka jest świetna, pasuje do deski serów, wędlin, jako śniadanie czy kolacja do pieczywa lub bez dodatków. Inspiracją było wiele przepisów krążących w internecie, które opisują ją jako dosłowny hit, sałatka która pasuje na święta i biesiadny stół. Tak też jest u mnie. Spróbowałam i wiem, że będę powtarzać w rozmaitych konfiguracjach i proporcjach 😍

Można dodać do niej ryż, konserwowy zielony groszek, fasolę, marynowane warzywa, kawałki kurczaka. Kombinujcie! Każda wersja będzie smaczna, zniknie szybko a goście poproszą o przepis! 🙂 Jestem tego pewna!

SKŁADNIKI:

  • 300 g szynki wędzonej, polędwicy z indyka, sopockiej, miodowej, lub innej, ulubionej – u mnie wędlina gotowany kurczak
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duży por
  • 1 jabłko (opcjonalnie)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 słoik selera konserwowego, 160 g po odsączeniu
  • puszka ananasa, u mnie już pokrojony
  • 3 niewielkie łyżki majonezu lub wg uznania do smaku
  • 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
  • płaska łyżka musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • można dodać jeszcze sporą garść tartego sera, np. cheddara, grana padano lub żółtego

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa konserwowe odsączam na sicie, podobnie postępuję z ananasem.

Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.

Wędlinę kroję na małe kawałki. Obrane jajka ugotowane na twardo kroję w kosteczkę.

Pora (białą część) przekrawam wzdłuż na pół i kroję w małe talarki.

W dużej misce łączę ze sobą wszystkie składniki, doprawiam solą i pieprzem. Odkładam na bok na godzinę, by składniki przegryzły się. Podaję, smacznego 🙂

Sałatka królewska – prawdziwy hit wśród sałatek na imprezie! Polecam:)

 

12 odpowiedzi na “Sałatka królewska”

    1. Jak hit to hit!, jest świetna i dobrze znana a ja ją odkryłam tak niedawno, że wstyd..😉😍

    1. No wypisz wymaluj prawda?😊 Ja za to hawajską znam w wersji z kurczakiem i papryką. Można też dodać ryżu, a ananas obowiązkowy!

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *