Dziś przepis na sałatkę meksykańską, która skradnie serce niejednej imprezy. Podaję ją do grzanek, tostów, bagietki, stołu zastawionego przekąskami i smakołykami podczas biesiady. Sałatka z ananasem, żółtym serem, czerwoną fasolą, kukurydzą i porem wchodzi do naszego imprezowego menu. To także świetna propozycja na dodatek do śniadania, podwieczorek czy kolację.
SKŁADNIKI:
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka ananasa, u mnie kostka
- 1 por – biała część
- 1 czerwona papryka
- 200 g żółtego sera w kawałku
- 3 spore łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie puszki otwieram i odsączam z soków na sicie.
Pora siekam w półksiężyce, paprykę w kostkę. Ser kroję w kostkę.
W większej misce łączę wszystkie składniki, dodaję majonez i przyprawiam. Odstawiam do przegryzienia. Podaję.
A czym można zastąpić ananasa? Nie lubię łaczonych smaków owoców i warzyw? Czy pora trzeba przelać wrzątkiem?
Kasiu, pora nie przelewam nigdy choć niektórzy tak robią.
Co do ananasa – jeśli nie przepadasz za takimi połączeniami zrezygnuj z ananasa postępując dalej jak w przepisie 👍 albo idź dalej – dodaj dla słodkości posiekaną, karmelizowaną i wystudzoną 1 cebulkę i/lub 1/2 szklanki ugotowanego ryżu. Smacznego 🧡
Pyszniutka moja kochana salateczka imprezowa!😋😊😉
Moja kochana imprezowa salateczka meksykańska 😊😊😊