Sałatka rukola z burakami, kozim serem, pieczoną papryką i pestkami dyni

Słodkawy w smaku burak świetnie komponuje się w towarzystwie: koziego sera, fety, kwaśnych cytrusów, np. pomarańczy, mandarynek, a także rukoli i jabłek. Wszelkie tego typu kombinacje smakowe zaskoczą Was pozytywnie. Do tego te kolory na talerzu! I zdrowie dla nas. Kulinarny obłęd – dla mnie dosłownie.

Buraki uwielbiam znając ich zdrowotne cuda natury działające wspaniale na nasz organizm. Jeśli mogę kombinuję z nich co się da, dodaję gdzie się da.
Kiedy je wybieram, a potem przygotowuję coś z nieposkromioną radością w kuchni przypominam sobie opowieści mojej Mamy kiedy lata temu smarowała sobie nimi delikatnie poliki tworząc podkreślające kształty kości policzkowych róże. Wspominałyśmy te czasy razem z Babcią często podczas tarcia buraków na domowe buraczki do niedzielnych mielonych. Te domowe były najlepsze, aczkolwiek trochę było trzeba się natrzeć chcąc nakarmić pięcioosobową rodzinę. Ale! smak tworzony od podstaw oraz satysfakcja szybko wynagradzała całe bordowe dłonie i czas, który na to poświęcałyśmy.

Oprócz koktajli i sałatek przygotowuję także chłodniki, barszcz ukraiński, także nie pogardzę pieczonymi burakami, grillowanymi i tymi zasmażanymi do mięs (nawet gotowymi, o bardzo dobrym kilkuskładnikowym składzie).

A sałatka – pycha! To solidna porcja śniadania lub lekka przystawka przed niedużym obiadem.

Składniki, na dwie porcje:

  • 2 ugotowane i obrane buraki
  • po sporej garści rukoli
  • 1 żółta pieczona papryka (po upieczeniu ze zdjętą skórką i pokrojoną w kostkę)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • po łyżce koziego sera na porcję
  • do posypania pestki dyni
  • świeżo zmielony pieprz, szczypta soli

Przygotowanie:

  • Wystudzone buraki kroję w niezbyt grube słupki. Jajko trę na tarce o drobnych oczkach.
  • Umytą i osuszoną rukolę układam kolejno na dwóch talerzach tworząc dwie porcje, na nich kolejno: buraki, kozi ser, kostki pieczonej papryki bez skórki.
  • Na wierzch trę jajko, po równo na każdą sałatkę. Posypuję pestkami dyni. Doprawiam pieprzem i szczyptą soli, delikatnie mieszam.

Jeśli macie ochotę do takiej sałatki możecie dodać kawałki pomarańczy lub skropić dodatkowo sałatkę sokiem z cytryny.

Smacznego 🙂

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.