Sałatka rukola z fetą i żurawiną

Zawitała dziś jako dodatek do chrupiących gorących bułeczek na śniadanie. Zdrowie na dzień dobry. Kuszące kolory wiosny 🙂 Żurawina przełamuje smak rukoli, a feta świetnie komponuje się z pomidorami. Nic tylko jeść!

Zamienniki i powstanie nowa sałatka! Zamiast fety – twarożek, zamiast żurawiny – rodzynki, możecie sałatkę posypać także pestkami dyni, słonecznika, płatkami migdałów, dodać starte na twardo jajko. Polecam każdą smaczną i zdrową wersję!

Składniki na 2 porcje:

  • 2 spore garści rukoli
  • 2 pomidory
  • garść suszonej żurawiny
  • po 2 łyżki pokruszonej fety
  • szczypta soli, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym rukolę układam na talerzach (po równo;)
  • pomidory kroję w ćwiartki, układam po jednym pomidorze na talerz,
  • posypuję fetą i żurawiną,
  • solę i pieprzę. Opcjonalnie możecie sałatkę polać oliwą z oliwek, olejem lnianym, wymieszać.

Smacznego zdrowego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.