Sałatka rukola z mozzarellą, oliwkami i mixem sałatkowym Helio

Jedna z bardziej klasycznych sałatek, które serwuję w domu, ot tak na śniadanie czy na domówkę.

Smakuje także z fetą, kaparami czy soczystymi kawałkami kurczaka – polecam.

Dziś u mnie sałatka na bazie rukoli, mozzarelli, czarnych (moich ulubionych!) oliwek oraz mieszanki sałatkowej Helio – mix sałatkowy Italia, który składa się z: ziaren słonecznika, orzeszków pini oraz pestek dyni. Dzięki nim moja sałatka nabrała dodatkowych witamin!

Składniki:

  • opakowanie rukoli 100 g
  • garść czarnych oliwek pokrojonych
  • 1 żółta papryka
  • kilka kuleczek mozzarelli
  • 6 suszonych pomidorów
  • spora garść (lub całe opakowanie) mixu sałatkowego Italia firmy Helio
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka łyżek oliwy – dodaję też tę z zalewy z suszonych pomidorów, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy do smaku

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną rukolę układam w misce. Dodaję posiekane oliwki, suszone pomidory (mogą być także całe) oraz paseczki, krążki lub kostkę papryki, dorzucam kulki mozzarelli, doprawiam do smaku. Na koniec dosypuję mix sałatkowy Italia Helio. Smacznego! 😉

Do przygotowania sałatki wykorzystałam gotowy mix sałatkowy Italia (100 g) firmy Helio

Mix sałatkowy Italia składa się z pestek dyni, słonecznika i orzeszków pini – idealna gotowa mieszanka w równej proporcji do sałatek, pieczywa, deserów. Zdrowa przekąska, po którą sięgamy zamiast chipsów!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.